Massiv kritik har riktats mot Grand Hotel i Stockholm efter att de tagit avstånd från frihetsgalan European Freedom Awards som hölls i deras lokaler. Nu kallar VD Pia Djupmark de som deltog på galan för ”extremhöger”. – Det är ynkligt, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge om Djupmarks uttalanden.

I lördags hölls frihetsgalan European Freedom Awards på Grand Hotel i Stockholm. Arrangör var Institute for Direct Democracy in Europe, IDDE, som är en tankesmedja delvis finansierad av EU.

Mycket har sagts om Grand Hotels beslut att ta avstånd från European Freedom Awards som hotellet upplät lokaler till. I en intervju med VD Pia Djupmark ställer vi frågor om vad det är Grand Hotel upplever som ett problem.

Vem exakt vänder ni er emot när ni pratar om värdegrunden?
– Vi delar inte värderingarna med IDDE.

Vilka värderingar är det?
Vi på Grand jobbar med mångkultur med både personal och bland gäster, vi skiljer inte på folk. De vill skilja på folk, här vill vi inte det.

Kan man säga att det finns en motsättning i att ni är för mångkultur och de är mot mångkultur?
– Ja, lite så. Vi gör ingen skillnad på folk.

Men ni gör skillnad på folk nu?
– 
Ja, men vi tycker inte det. IDDE vill skilja på folk, vi vill inte skilja på folk.

Dubbla måttstockar

Förra året firade representanter för den Saudiarabiska staten nyår på Grand Hotel. Hotellet hade då inga synpunkter på detta. En inställning som inte verkar ha ändrats sedan dess. När vi frågar hur hotellet ställer sig till att den Saudiarabiska regimen tillåtits bo på hotellet vill Pia Djupmark inte svara på frågan.

– Vi pratar aldrig om gäster, jag kan inte uttala mig om någon gäst överhuvudtaget.

Men det är precis det ni gör nu?
– Vi har gjort ett undantag, vi pratar aldrig om våra gäster.

Är inte det att ha dubbla måttstockar?
– 
Vi tycker inte det då det har fått sådana konsekvenser som det aldrig fått förut. Vi känner att det är orättvist mot tredje part som absolut inte har med detta att göra.

Det har givits negativa recensioner till följd av kritiken att de fullföljt bokningen med IDDE. När de sedan gick ut och bad om ursäkt kom det negativa recensioner från andra hållet. Då stängde Grand Hotel möjligheten att recensera och betygsätta.

Ni har tagit bort möjligheten att recensera. Det låter som att ni vänder kappan efter vinden?
– Nej, det gör vi inte. Tanken med den bedömningsfunktionen på Facebook var inte att vi skulle vädra politiska kommentarer i en hotfull ton.

– När det blev så stort att det blev en kamp mellan två politiska ståndpunkter då blev det hotfullt, otrevligt och följer inte vår policy vi har där. Det är off topic, man ska följa lagen, det ska inte vara offensivt eller störande på något sätt, säger hon.

– In i det sista tycker vi att alla ska ha en åsikt men när det blev såhär har vi valt att stänga av den.

European Freedom Awards är en gala där frihet har varit det uppenbara temat.

Vad är frihet för er som företag mot bakgrund av det som hänt?
– Frihet för oss är att folk ska känna en säker och trygg arbetsplats, både för gäster och personalen.

– Alla ska ha samma värde. Alla gäster och alla i personalen ska ha det.

Flera av Sverigedemokraternas ledande partiföreträdare har gått ut och kritiserat detta.

Enligt ett snitt av de senaste opinionsmätningarna har Sverigedemokraterna, som deltog under kvällen, ett väljarstöd på cirka en femtedel av Sveriges befolkning.

Hur ser du på det i förhållande till att deras väljare är potentiella gäster på ert hotell?
– Jag har aldrig sagt någonting om Sverigedemokraterna. Det vi har ställt oss emot är värderingarna hos IDDE. Extremhögern där och deras värderingar.

Du kallar dem för extremhöger, det sa du inte tidigare. Då sa du att det var att de inte delade eran syn på mångkultur?
– 
Det är ju det, de delar inte våra värderingar med det här att man skiljer på folk och folk.

Kan du ge något konkret exempel?
– 
Jag kan tyvärr inte säga mer än att det strider mot våra värderingar och då har vi valt det här.

Du har alltså inga konkreta exempel på vad i värdegrunden  som skiljer sig?
– 
Det jag har sagt tidigare kvarstår. Jag vill inte gå in på det mer än vad jag sagt innan.

Vad säger du till alla gäster som har sagt att de ska bojkotta er framöver på grund av ni nu tar ställning mot de som delar den värdegrunden som de på eventet gjorde?
– Alla får ha sin egen ståndpunkt, jag vet att hur man än gör så får man motstånd, så är det. Alla tycker olika. Det får man fortsätta göra. Jag har inga problem med det, säger hon.

Hon säger att alla är välkomna att göra en bokningsförfrågan på Grand Hotel.

Sedan kan den avslås om ni anser att de som bokar inte delar värdegrunden?
– Man tittar på ett praktiskt ställningstagande och även ur ett värdegrundsperspektiv. Det är precis det jobbet vi startat nu.

Vi frågade Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge vad han anser om Pia Djupmarks kommentarer om att deltagarna på galan ska vara extremhöger.

– Grand Hotel har huserat Ho Jintao, Yassir Arafat och representanter för Saudiarabien. Då var det tydligen inga problem med värdegrunden. Sanningen är att Grand Hotel har blivit rädda för vänsterextremisternas drevande på twitter och i media. Man försöker skyla över det med pinsamma bortförklaringar om ”värdegrund”. Det är ynkligt.

Läs mer här: Skarp kritik mot Grand Hotel efter frihetsgala – PR-guru Paul Ronge attackerar mötesfriheten