Danska regeringen har lagt fram statsbudget för 2017 efter uppgörelse med Dansk Folkeparti om satsning på äldreomsorg, fler poliser och skärpt invandringspolitik.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen från högerliberala Venste har i Köpenhamn presenterat statsbudgeten för 2017. Regeringen har ingått överenskommelse med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance och Det Konservative Folkeparti som betyder att det finns majoritet i Folketinget för budgeten.

Partiledaren för Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl sa till medierna att överenskommelsen ger ”en riktigt bra budget”.

– Det är en riktigt bra budget eftersom vi tagit strid för de äldre. Vi avsätter två miljarder kronor till fler insatser. Vi ökar valfriheten och satsar på bättre mat till de äldre, säger han.

Dansk Folkeparti har också fått en rad andra krav tillgodosedda, bland annat 345 fler poliser och stramare invandringspolitik. En av åtstramningsåtgärderna är att införa en nödbroms som gör det möjligt att avvisa asylsökande vid den danska gränsen när det uppstår en krissituation som sätter gränserna under press.

De Konservativa och Liberal Alliance har också fått olika förhandlingsbud tillgodosedda, bland annat sänkt bilskatt.

Se mer: Jyllands-Posten i De blå partier er enige om næste års finanslov, Politiken i Hjort lander finanslov med godbidder til alle i blå blok och Berlingske Tidende i Blå blok klar med finanslov – biler bliver billigere.