I lördags höll personer från hundratals konservativa partier en frihetsgalan European Freedom Awards på Grand Hotel i Stockholm. Missnöjda personer riktade kritik via hotellets Facebooksida varpå en kamp om hotellets betyg följde. Nu väljer hotellet att be om ursäkt för bokningen och stänger av möjligheten att kommentera.

Det har stormat kring European Freedom Awards som hölls på Grand Hotel i lördags. Vissa debattörer har inte delat åsikterna som de inbjudna gästerna haft. Därför har meningsmotståndare uppmanat att sänka betyget på hotellets Facebooksida. De som tyckte det var bra att hotellet tillät olika åsikter kom direkt med en motreaktion och gav betyg åt andra hållet.

Vid tvåtiden idag gick Grand Hotel ut och ursäktade deras val att inte bryta bokningsavtalet.

”Vi har aldrig tidigare kommenterat eller recenserat våra gäster, och vi ska göra allt vi kan för att aldrig behöva göra det igen. Samtidigt är det viktigt för oss, och för alla som har en relation till oss, att vi denna gång bryter vår tradition av diskretion”, säger VD Pia Djupmark i ett pressmeddelande.

Detta skapade återigen negativa recensioner. Något som fick hotellet att reagera och ta bort möjligheten att recensera deras hotell via Facebook.

Arrangemanget anordnades av Institute for Direct Democracy in Europe, IDDE, som delvis är finansierat av EU. Flera av gästerna är medlemmar av den europeiska partigruppen Alliance for Direct Democracy in Europe, ADDE.

Frihetspriset delades ut till Tjeckiens förre premiärminister Václav Klaus. Motiveringen för priset löd att han gjort ”betydande insatser i den politiska strävan efter ökat nationellt självbestämmande, demokrati och inflytande för medborgarna i Europa”.

Under kvällen deltog bland andra Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna och Nigel Farage, tidigare partiledare för Ukip.

Läs också: Stor intervju med Grand Hotel: Kallar frihetsgalans deltagare för ”extremhöger” – PR-guru Paul Ronge attackerar mötesfriheten