Under tisdagen lämnade Sverigedemokraterna in en stämning till Norrtälje tingsrätt. Det gäller avtalsbrott efter att Folkets hus avbokat ett föredrag med Ian Wachtmeister i början av september. Folkets hus hade meddelat 48 timmar innan evenemanget att de haft ett styrelsebeslut på att neka uthyrning. Detta trots att det innan inte varit några problem, säger Mikael Strandman, ordförande i Sverigedemokraterna i Norrtälje.

Dennis Ekström vice ordförande SD Norrtälje beskrev sin frustration:

– Det är inte klokt. Det är rena Nordkorea. Vi sitter i riksdagen och är Sveriges tredje största parti. Vi är inga extremister.

Ordförande för Folkets hus i Norrtälje, Lars Sundberg, bekräftade att avbokningen beror på att det är Sverigedemokraterna som står bakom. Han hänvisar också till att Folkets hus “har invandrargrupper hos sig”.

Sverigedemokraterna vill ha ersättning på 14 000 kronor för extra utgifter, bland annat för ljudanläggning, utöver de 5 800 kronor som Folkets hus har gått med på att betala för de extra omkostnaderna. Denna del, ett ideellt skadestånd vill inte Folkets hus betala.

Rykten om hot

Enligt Norrtelje Tidning finns rykten om att Socialdemokraterna och ABF hade hotat att säga upp sina hyreskontrakt om Folkets hus släppte in Ian Wachtmeister, vilket båda dementerar.

– Deras beteende är hyckleri och dubbelmoral, säger Mikael Strandman, ordförande i SD Norrtälje.

På Folkets hus riksorganisations hemsida står att man är ”partipolitiskt och religiöst obunden” samt att visionen är att ”skapa möjligheter för demokrati, samhällsutveckling, kulturupplevelser, nöje, bildning och kreativt skapande…”

I Folkets hus  policybeslut från 2014, står det bland annat att ”Det faktum att ett politiskt parti genom demokratiska val fått plats i demokratiska församlingar, gör inte automatiskt att deras politik främjar demokrati och rättvisa.”  samt att man inte ska hyra ut lokalerna till ”rastistiska, främlingsfientliga, ickedemokratiska och exkluderande grupper”.

Stoppa bidragen till Folkets hus

Dennis Ekström menar att Folkets hus inte har rätt till föreningsbidrag med ett sådant agerande.

– Det är ett regelvidrigt förhållningssätt. Man ska vara opartisk när man upplåter lokaler för allmänheten. Antingen får man skriva om reglerna eller vara utan pengar, säger Dennis Ekström som menar att föreningen inte kan bedöma att Sverigedemokraterna är någon form av rasister, för att kringgå villkoren.

– Det finns villkor för vem som är berättigad till bidrag, och om man börjar särskilja så har man diskvalificerat sig själv, säger Dennis Ekström.

Beslut om bidrag till alla ideella föreningar fattas vid ett sammanträde i december.