Medierna domineras fortfarande av kommentarer präglade av chock och besvikelse över Hillary Clintons förlust. Journalister och politiker är traumatiserade. Inte minst i Europa. President Obama kommer därför till Tyskland för att trösta EU-ledarna.

President Obamas sista utrikesturné var tänkt som en storslagen avskedsföreställning, men blir nu något annat. Han börjar i Europa på tisdag-onsdag då han ska träffa Tysklands Angela Merkel, Frankrikes Francois Hollande, Italiens Matteo Renzi och så vidare.

– I en tid av djup chock och depression i Europa sedan Donald Trump valts till Amerikas president, kommer Obamas besök att bli en sorts gruppterapi för europeiska ledare. Han kommer att försöka försäkra dem om att det Amerika de känner inte kommer att försvinna, säger Josef Joffe vid Stanford University enligt New York Post.

Samtidigt visar medierna sig som dåliga förlorare genom att hävda att Trumps valprogram både är farligt radikalt och samtidigt att Trump ”vacklar” om att genomföra sina vallöften.

Medier gör stor sak av att han skulle ”backa” från att bygga en mur mot Mexiko, eftersom han säger sig vara nöjd med stängsel. Detta hårklyveri och vilja att märka ord leder ingenstans. Det är bara oprofessionellt av dåliga förlorare.

En annan strategi i medierna är den som Sverigedemokraterna utsatts för under hösten, försöka stämpla ut Trump och hans medarbetare som rasister, fascister, vit-makt-extremister och Gud vet vad. Snart är alla i västvärlden, utan kommunister och vänsterextremister, utpekade som rasister och fascister.

I Face the Nation svarade Newt Gingrich på anklagelserna: ”Vänstern är rasande över att någon utmanat deras legitimitet som moraliskt överordnade. Därför är man hysterisk.”

Medierna gör sig själva och samhällsdebatten en stor otjänst genom att pendla mellan hårklyverier och tänja på ordens innebörd så att de blir meningslösa.

Självklart ska Donald Trump och hans administration granskas och granskas kritiskt. Men det måste vara utefter samma måttstockar som andra regeringar bedöms. Att ständigt söka värsta vinkel på att beskriva Trump, samtidigt som Obama beskrivs i ljusast möjliga färger skapar inget annat än större misstro mot medierna.

Dick Erixon
2016-11-15