USA. – Den mäktigaste väljaren i vår tid verkar vara den arga vite mannen. Nu har han också avgjort att Donald Trump blir USAs president, sa Fredrik Reinfeldt som kommentar till den amerikanska presidentvalet igår. Det har ofta har hörts inför valet, att det är dessa outbildade, vita, arga män som bär fram Donald Trump. Men nej. Det var inte bara män. Det var vita medelklasskvinnor och latinos som banade väg för segern.

Tommy Möller, statsvetare vid Stockholms universitet, säger till TT att svensk medias rapportering om Donald Trumps kärnväljare som arbetslösa och låginkomsttagare har varit missvisande. Moral- och identitetsfrågor är betydligt viktigare för amerikanska väljare än klassiska inkomstfrågor. Vid ett besök i USA i somras noterade han att Trump hade starkt stöd bland höginkomsttagare och bland högutbildade.

– Det är inte bara någon slags outbildad vit arbetarklass som är frustrerad som röstar på honom, säger han.

Möller ser förklaringen i motståndet mot etablissemanget i Washington.

Delar man in befolkningen efter bakgrund och etnicitet, kan man se mönster. Dessa röstade på Trump:

Vita 58 procent

Afroamerikaner 8 procent

Latinos 29 procent

Endast en dryg tredjedel av de vita röstade på Hillary Clinton.

När det gäller kön totalt visar det sig att 53 procent av männen röstade på Trump och omvänt 54 procent av kvinnorna röstade på Clinton. Det är alltså inga större skillnader.

Men tittar man på hur olika grupper av kvinnor röstade, var det flest vita kvinnor som valde Trump och en övervägande majoritet svarta kvinnor som röstade på Clinton.

Röstade på Clinton: 94 procent svarta kvinnor.

Röstade på Trump: 53 procent vita kvinnor.

Det var alltså vita kvinnor och latinos som fällde Clinton, och detta trots att Trump fällt oförskämda kommentarer om kvinnor och deklarerat att han ska bygga en mur mot Mexiko.

Det var mest äldre generationer som röstade fram Trump, i alla åldersgrupper over 40 år fick Trump majoriteten av rösterna.

Valdeltagandet var lågt, runt 50 procent, men det är inte ovanligt för USA, som generellt ligger lågt för att vara en västdemokrati. Förra årets valdeltagande var 57 procent.