Istället för att stå upp för sina regler har nu internationella förbundet lagt sig platt. Den 18-åriga basketspelande muslimska flickan har vunnit över motståndet och får behålla hijaben på. ”Noha Berhan får äntligen spela matcher sedan det internationella förbundet hävt förbudet mot hijab.” skriver tidningen Mitti.

Den 18-åriga kvinnan från Skogås är duktig på basket. Hon har varit med om att spela upp Huddinges damlag till basketettan, vilket är landets näst högsta serie. Men eftersom hon vägrar spela utan hijab har hon hittills stoppats från spel denna säsong. Detta då det internationella basketbollförbundet (FIBA) inte tillåter att spelare bär hijab under matcher på grund av säkerhetsskäl.

Nu har man dock ändrat sig och det är fritt fram för kvinnan och alla andra som bär hijab att spela match. Svenska Basketbollförbundet har fått en temporär dispens för spel med huvudbonad i Sverige även i förbundsserier. Dispensen gäller fram till slutet av januari, då FIBA kommer att ha frågan på agendan.

– Jättekul, nu får Noha tävla på samma villkor som alla andra, säger Huddinge Baskets ordförande Jonas Morin till Mitti.