Det är inte varje dag en partiledare erkänner att det egna partiet haft fel. Helt fel. Men nu har Anna Kinberg Batra medgivit att Fredrik Reinfeldts uppgörelse med Miljöpartiet om en ”generös” migrationspolitik varit misslyckad.

Det är i en debattartikel i Aftonbladet som Anna Kinberg Batra signalerar att Moderaterna ändrar kurs. Hon konstaterar att alliansregeringen integrationspolitik misslyckades. ”Idag tänker jag annorlunda”, skriver hon.

Moderatledaren konstaterar nu:

* Varje land måste ha kontroll över vilka människor som lever i landet.
* Sverige har tagit emot fler människor från andra länder än något annat jämförbart land.
* Sverige klarar inte uppgiften att ge nyanlända en riktig möjlighet att etablera sig i det svenska samhället.
* Det är uppenbart att alliansregeringen misslyckades med integrationen. Bara en av fyra nyanlända som kom till Sverige 2008 har en helårsanställning i dag.
* Migrationspolitiken måste omprövas, med skärpt kontroll över Sveriges gränser, tillfälliga uppehållstillstånd och tydligare krav på egen försörjning.

Hon konstaterar också att människor som på seriös grund varnat för en ohållbar situation inte har blivit lyssnade till, ibland rent av motarbetade eller utfrysta. ”Jag förstår att de känner ilska eller besvikelse.”

Vackert så långt. Att erkänna sina brister är inte lätt, allra minst i politiken.

Men Anna Kinberg Batra säger ingenting om vilka konsekvenserna blir av detta erkännande. Vad står exempelvis Moderaterna om anhöriginvandringen?

Enligt Migrationsverkets nya prognos beräknas det komma 374.000 anhöriginvandrare de närmaste fyra åren. Alltså mer än dubbelt så många som de 163.000 asylsökande som kom under förra årets rekordinvandring. Och de som beviljas asyl kommer sedan att också de begära att deras anhöriga får ansluta.

– Det kommer att komma uppemot en halv miljon människor de närmaste åren. Vi måste agera i tid den här gången, sa Jimmie Åkesson i sitt hösttal, där han konstaterade att anhöriginvandringen kommer att bli nästa stora strid.

Hur ser Moderaterna på denna fortsatt mycket omfattande invandring? Kommer Moderaterna att ansluta sig till Sverigedemokraternas striktare politik, eller följer man de andra allianspartierna som inte vill se någon nämnvärd förändring, vilket innebär att migrationsströmmen fortsatt kommer att vara rekordhög, år efter år.

Moderaterna har sagt A, nu väntar vi på att de ska säga B.

Dick Erixon
2016-11-23