Demokrati kräver öppen diskussion mellan olika åsikter, så att folk kan fatta beslut om hur de ska rösta. Massmedierna sviker demokratin när de nu blivit propagandaorgan för en viss politisk ideologi. Därför söker sig medborgarna bort från medierna till nya forum som visar respekt för deras värderingar.

I vänsterkretsar är det mer och mer accepterat att strunta i information som inte stämmer med den egna ideologin, skriver Caitlin Johnstone på plattformen Newslogue (här). Hon menar att demokratiska partiet vägrade lyssna till stämningarna bland väljarna under amerikanska valrörelsen eftersom de bara hade kontakt med andra som tyckte exakt som dem. Man lever i en ”ekokammare” där man bara hör sin egen röst, inte människor med andra värderingar och andra livsvillkor.

Hon summerar vänsterns och massmediernas skygglappar med: ”Jag kallar inte alla som inte håller med mig för nazister. Bara Trump-väljarna som faktiskt är nazistiska zombier”. Därmed upphör alla rimliga förutsättningar för samhällsdebatt.

Och i besvikelsen över Hillary Clintons förlust har läget blivit värre efter presidentvalet, då man börjat sprida myter om ”falska nyheter”. Samhällsfenomen som inte tas upp i gammelmedia som CNN, NBC eller New York Times anses numera av vänstern vara falska och påhittade, skriver Johnstone.

Och vi som inte är vänster har tröttnat på att lyssna till hårt vänstervinklade nyheter, och inte minst att gå miste om alla viktiga nyheter som gammelmedia tystar ner.

Vi söker oss till andra, nya kanaler för kommunikation.

Häromdagen publicerade Svenska Dagbladet en studie som visade att ett riksdagsparti hade lika många delningar som alla de övriga sju riksdagspartierna tillsammans: Sverigedemokraterna dominerar på Facebook. Lägg märke till att delningar sker av läsarna, inte genom aktiv handling av partiet. Det är alltså enskilda som ser till att ge stor spridning åt Sverigedemokraternas budskap på nätet. Inte konsulter, inte journalister eller andra ur etablissemanget. Det är en gräsrotsrörelse.

Men det finns också andra metoder att använda för att nå ut till befolkningen när massmedier är vinklade kampanjorgan. När tillträdande amerikanske presidenten Donald Trump nyligen intervjuades i CBS 60 Minutes fick han frågan om han tänker fortsätta att twittra som president. Han svarade:

– Det är en modern form av kommunikation. Jag har 28 miljoner följare. Det är inget att skämmas för. Jag säger inte att jag älskar det, men man får fram sitt budskap. Om medierna skildrar en nyhet negativt eller oriktigt, då har jag en vana att slå tillbaka. Men jag ska vara väldigt återhållsam. Jag tror mitt genomslag i sociala medier hjälpte mig att vinna valet, trots att mina motståndare spenderade mycket mer pengar på valkampanjen.

Så som en anti-etablissemangskandidat övervann Donald Trump både massmediernas attacker och politiska motståndarnas smutskastningskampanjer för miljardbelopp tack vare sociala medier. Han byggde upp direktkontakt med väljarna, utan mellanhänder.

Problemet med utvecklingen är att den öppna dialogen mellan olika utgångspunkter har upphört i moderna västerländska demokratier.

Allt fler människor vill inte höra andras argument längre. Man vill bara höra åsikter man själv anser rätt, oavsett vad fakta säger. Sanningens ljus har blivit obehaglig för vår politiska identitet, så vi undviker det, menar Johnstone.

Och skulden, är den delad från vänster till höger? Nej. De gamla massmedierna skapades för att vara plattformar för öppen debatt, men de går nu i spetsen för att sabotera den öppna debatten. Dagens Nyheter driver kampanjjournalistik vars mål är att avskaffa yttrandefriheten för oliktänkande. Statsministern vill tysta alla meningsmotståndare genom att döma ut dem som nazister.

Att vi som står utanför etablissemangen svarar med att bygga upp alternativa kommunikationskanaler med hjälp av den digitala teknikens möjligheter, är inte bara naturligt utan en historiskt viktig insats för att rädda demokratin, det öppna samhället och yttrandefriheten. Mot de nya totalitära krafterna som tagit över de gamla massmedierna och de gamla partierna som vägrar lyssna på motståndares argument.

Dick Erixon
2016-11-28