EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har i ett tal i Berlin argumenterat för en kontroversiell utveckling av en europeisk armé som skulle kräva ett europeiskt Pentagon. Tyskland var snabbt ute och gav sitt stöd till idén.

Junker förespråkar idén om en europeisk armé även om det är kontroversiellt för neutrala länder som inte är Nato-medlemmar, som Irland, Sverige och Finland. Men detta steg mot ”Europeiska förenta staterna” backas upp av Tyskland inför EU:s försvarsministermöte i december, rapporterar The Irish Times.

– Vi behöver en ny inriktning mot att bygga en europeisk säkerhetspolitisk union med målet att etablera en europeisk arme, sa Junker.

Nyheten kom kort efter att Storbritannien sagt sig gått segrande ur diskussionen och blockerat planerna på en EU-armé, rapporterar Daily Express.

Brittiske försvarsministern Michael Fallon hävdar att det finns tillräcklig opposition i EU mot att planerna förverkligas.

– Istället för dyra planer på ett nytt försvarshögkvarter eller drömmar om en europeisk armé, behöver Europa spendera mer på vårt försvar. Det är den bästa inriktningen, inte minst med tanke på Donald Trumps besked. Storbritannien svarar upp mot Nato-regeln om att lägga två procent av BNP på försvar. Andra europeiska länder behöver öka sina försvarsbudgetar för att nå detta mål, säger Fallon.

Tyskland kommer att fram till år 2020 att inte ha en försvarsbudget som når mer än till drygt hälften av det man lovat Nato.

Frågan är hur neutrala länder som Sverige kommer att agera på Junkers planer på en europeisk armé styrt från ett EU-Pentagon.

Se mer: The Irish Times i Berlin backs Jean-Claude Juncker call for European army, Deutsche Welle i Juncker calls for an EU army, Daily Express i Britain kills off plans for EU army after string of countries back the UK och Dawn of EU Pentagon: Brussels to build defence agency run by politicians playing soldiers,