LONDON/USA. Visselblåsaren och WikiLeaks grundare Julian Assange, har gett en exklusiv intervju till den australiske journalisten John Pilger på Ecuadors ambassad i London. Där berättar Assange om Hillary Clintons kopplingar till IS och säger att etablissemanget aldrig kommer att låta Donald Trump bli president.

Det sista skälvande dygnet innan det avgörs vem som blir världens mäktigaste lands president, är turbulensen fortfarande stor kring de båda kandidaterna. Men medan rapporteringen om Donald Trump mest har handlat om hans uttalanden om kvinnor, påstådda sextrakasserier, oberäknelighet samt att han vill bygga en mur mot Mexiko för att förhindra strömmen av illegala migranter, har de allvarliga avslöjanden i Hillary Clintons mail inte fått några större proportioner. Vidden av WikiLeaks avslöjanden verkar inte riktigt nå fram till det amerikanska folket eller resten av väst.

30 000 hemliga mail om och av Hillary Clinton har analyserats av WikiLeaks och mycket information har släppts de senaste veckorna. Enligt Julian Assange själv är det största avslöjandet att Clinton har gett “access for money”, alltså korruption. Genom Clinton Foundation har Clinton-familjen tagit emot mångmiljonbelopp, bland annat från Saudiarabien och Qatar.

– Bill Clinton fick en miljon dollar av Qatar för fem minuters tal, enligt Assange. Tolv miljoner dollar fick Clinton Foundation från Marocko.

– Det anmärkningsvärda är att de har finansierat jihadister i Mellanöstern, som de utåt antogs skulle bekämpa.

Regeringarna grundade IS

Enligt Assange bevisar mailen att islamistiska terrororganisationen Islamiska staten, IS, är grundad av regeringarna i Saudiarabien och Qatar.

– Inte av några saudiska personer som ibland hävdas, utan av regeringarna, betonar han.

Assange pekar på att enorma summor har förts över till Clintons, samtidigt som miljardsummor har omsatts i vapenexport.

– Under Clintons år som utrikesminister har den totala vapenexporten fördubblats, säger Assange som hävdar:

– IS har i huvudsak skapats av de som har gett pengar till Clinton Foundation.

Uppäten av maktambitioner”

Han beskriver Hillary Clinton som “uppäten levande av sina maktambitioner” till den grad att hon blivit sjuk. Samtidigt är hon en centralfigur i ett helt nätverk, bestående av bland annat storbanker, samt med intima relationer med Saudiarabien.

Enligt mailen, analyserar Assange, är Clinton ansvarig för att Libyen krossades, störtandet av ledaren Gaddafi  och den libyska staten, vilket ledde till 45 000 döda, IS tillväxt och den gigantiska europeiska migrant- och flyktingkrisen.

– Libyen var Hillarys krig. Förstörelsen av Libyen var som att dra korken ur flaskan i Afrika, där nu migrantströmmar blandat med jihadister flödar in i Europa.

“De kommer inte låta Trump vinna”

– Trump kommer inte tillåtas bli president. Han har ingen i etablissemanget på sin sida. Vapenindustrin, bankerna, underrättelsetjänsten, stora utländska finansiärer och media, både ägarna och journalister, står enade bakom Hillary.

Assange menar att den amerikanska övre medelklassen inte vill ha någon beröring med Trump då han representerar “American white trash”, underklassen och arbetarna i USA.

Isolerad på ambassaden

Julian Assange sitter sedan över fyra år på Ecuadors ambassad, där han beviljats politisk asyl. Han säger i intervjun att om han lämnar byggnaden, skulle han omedelbart gripas av USA eller utlämnas av Sverige till USA. Idag rapporterar SVT att svensk åklagare tänker förhöra Assange nästa vecka om den misstänkta våldtäkten 2010, anklagelser som är upprinnelsen till att Assange flydde till Ecuadors ambassad. Förundersökningen har pågått sedan 2010 och svensk åklagare ska fatta beslut om man ska väcka åtal eller inte. Assange förnekar brott.

Läs mer om Wikileaks