SVERIGE. I helgen höll Jimmie Åkesson (SD) sitt hösttal där han la ut riktningen framöver.  – Anhöriginvandringen blir vår största nästa strid, och vi måste se till att regeringen och de andra partierna agerar i tid den här gången, till skillnad från förra hösten, sa partiledaren. Han konstaterade att anhöriginvandringen har stått för störst volymer de senaste åren, och menar att detta behöver lyftas som en viktig framtidsfråga. Ett ansvar som förpliktigar, då SD mycket väl kan bli största parti i valet, klargjorde Åkesson.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll sitt hösttal på lördagen inför både SD-kvinnor och ungdomspartiet Ungsvenskarna som hade utbildningshelg.

– Anhöriginvandringen blir nästa stora strid, sa Jimmie Åkesson inför partivännerna.

Enligt Migrationsverkets nya prognos beräknas det komma 374 000 anhöriginvandrare de närmaste fyra åren. När de 163 000 asylsökande som kom under förra årets rekordinvandring har fått sina besked, kommer anhöriginvandringen att sätta ingång på allvar.

– Det kommer att komma uppemot en halv miljon människor de närmaste åren. Vi måste agera i tid den här gången, sa Jimmie Åkesson med hänvisning till att SD länge varnade för den ohållbara situationen förra hösten, medan övriga partier körde på in i kaklet, innan man motvilligt införde åtgärder.

Ensamkommande får stanna i alla fall

Många av de tiotusentals ensamkommande kommer sannolikt också ta hit sina familjer, trots att de uppgett sig vara ensamma. De nya strängare reglerna i Sverige samt att man slutit ett återvändandeavtal med Afghanistan gör att många afghaner kommer att utvisas. Men detta scenario kan komma att hävas, eftersom regeringen filar på ett förslag, påverkade av Miljöpartiet, där ensamkommande kan få stanna trots att de inte har asylskäl om de går på gymnasiet. Blir det så kan man räkna med ett stort antal anhöriga också kommer i spåren.

Politiska samtal på nytt sätt

Förutom att ta ett rejält framtidsgrepp på anhöriginvandringen bjöd Jimmie Åkesson också in till nya perspektiv. Bland annat ett nytt sätt att föra politiska samtal som han kallade för Sverigesamtal, ett “riktigt seriöst politiskt samtal”, där man får tala till punkt och utveckla sina resonemang och där politiken står i centrum.

– Jag kommer att bjuda in alla partiledare till debatter med avsatt talartid. Vi vill prata visioner och värderingar, sa han.

Mobbning i debatter

Tidigare har åsikten förts fram att det blir odemokratiskt i partiledardebatter, då SD som tredje största parti får lika litet utrymme som småpartier som inte ens ligger över spärren i aktuella mätningar. När det dessutom finns en utbredd mobbning av partiet från etablerad medias håll, där man ofta diskuterar SDs politik utan att de är närvarande och kan svara, alternativt låter flera personer plus programledaren med motsatt åsikt debattera med en enda SD-företrädare, blir det ett demokratiskt problem. Det finns också exempel på att programledare avbryter och behandlar Sverigedemokraterna på ett mer kritiskt sätt än andra partiers representanter. Eller som senast när statsminister Löfven avfärdade SD och alla dess väljare med att “SD är ett nazistiskt och rasistiskt parti”.

– Det behövs ett sunt, vettigt debattklimat i Sverige, något som kommer att gynna väljarna, sa Jimmie Åkesson.

Ta tillbaka förorterna

Jimmie Åkesson berättade även om sin förortsturné under hösten, där han utan att följas av något mediauppbåd har samtalat med människor i de utsatta områdena.

– Jag har talat med både de som bor där, de som jobbar där, som blåljuspersonal, samt med personer som har tidigare har varit kriminella, berättade Åkesson.

Han sa att han ser dem som mycket viktiga i det framtida arbetet att återta områden där kriminella och religiösa med parallella lagar har tagit över.

– Det finns en enorm kraft hos de här människorna, en kraft som jag vill använda. De ska vara med och utforma politiken för att återta dessa områden, sa han.