Hur avgör man vad som är etablissemang? Det är bara att lyssna på vilken syn en person har på samhället och vem som ska bestämma, så kan man snabbt avgöra det. Har man den syn som avspeglas i rubriken, är man etablissemang.

Planerna på att bilda storregionen Norrland har skrinlagts efter folkliga protester om att makten flyttar för långt bort. Dessa protester har fått flera oppositionspartier att säga nej. Regeringen har tvingats ge upp försöken att bilda storregion i Norrland. Detta upprör makthavarna i Norrlandslänen.

– Jättetråkigt att man inte orkar stå emot folkopinionen, säger Erik Lövgren (S), landstingsstyrelsens ordförande i Västernorrland.

Läs citatet en gång till. En politiker ser det som en svaghet att följa folkviljan. Det är etablissemang i ett nötskal. Det är den politiska klassen som anser sig veta bäst, och som anser att folket bara är till besvär. Enklast vore som man kunde avskaffa rösträtten, så att de kunde bestämma utan att behöva ha med vanligt folk att göra.

I Expressen-TV diskuterade Gustav Fridolin och Jimmie Åkesson nyligen bakslagen för etablissemangen i brittiska folkomröstningen om EU och valet av Donald Trump.

– När jag pratar om etablissemanget, och det som jag tror att det handlar om i USA och Storbritannien, är mer en värdegemenskap. Det finns en politisk, kulturell och medial elit där man håller sig inom det politiskt korrekta ramverket. Det är det som detta är en reaktion på, säger Jimmie Åkesson.

Han beskriver det som en diskrepans mellan eliten och vanligt folk och ser sig själv inte som en del av den eliten.

– Just nu är det en vänsterliberal hegemoni som vi haft i västvärlden i decennier och som jag tror just nu är på väg att gå lite tillbaka. Jag tycker att brexitomröstningen och valet i USA är två väldigt tydliga exempel på det, säger Åkesson som inte anser sig ingå i etablissemanget eftersom hans åsikter inte accepteras av denna maktelit.

Gustav Fridolin höll inte med om att Åkesson står utanför etablissemanget, dels med hänsyn till Åkessons lönenivå, dels därför att Fridolin anser sig arbeta för politiska värderingar på samma sätt som Åkesson. ”Det tycker inte jag gör mig mer eller mindre elit än vad Jimmie Åkesson är”, säger Fridolin till Expressen.

Visst är de båda riksdagsledamöter. Men Åkesson accepteras inte av de politiska, kulturella och mediala makthavarna, allt medan de hjärtligt kramat om Fridolin.

Det är inte titlarna eller formella positioner som avgör, utan om man accepteras av andra maktstrukturer. Etablissemangen är gemenskaper där man håller ihop mot sina motståndare: pöbeln där utanför. Etablissemangen motsvarar 1800-talets adel. Man är noga med att göra skillnad på folk och folk. Har du fel åsikter åker du ut, tystas, motarbetas, mobbas.

Ett tydligt exempel är när statsministern i direktsänd TV-debatt försöker smeta ”nazist” på Jimmie Åkesson. Det är sovjetkommunisternas och Josef Stalins taktik att förinta politiska motståndare. Man tar inte debatt i sak, man respekterar inte meningsmotståndare utan försöker genom att återkommande upprepa grundlösa anklagelser få omgivningen att förskjuta motståndaren på ett personligt plan.

I detta hatfyllda spel deltar alla inom etablissemangen.

Om Miljöpartiet höll europeisk festmiddag på Grand Hotel, skulle inte medierna blåsa upp groteska anklagelser och osaklig kritik mot detta event till sådan styrka att hotellet tvingas be om ursäkt för att man hyrt ut lokaler till partiet. Det gjorde man däremot gärna mot Sverigedemokraterna, även om gästerna var folkvalda parlamentariker och tidigare presidenter.

Det riktigt allvarliga är att etablissemangen så tydligt demonstrerar sitt förakt för demokrati. Ingen i etablissemangen behöver gillar Sverigedemokraterna, men om de respekterade demokratins principer skulle de föra debatt och argumentation i sak istället för att håna och kasta epitet efter partiet. Inte för Sverigedemokraternas skull, utan för väljarkåren – så att de fick fatta informerade val.

Och det gäller naturligtvis inte endast Sverigedemokraterna. Rubriken på denna ledarartikel handlar om storregioner och visar hur en socialdemokrat i maktställning reagerar när hans elitprojekt faller och blir irriterad över att man faktiskt bryr sig om vad folk tycker.

Den attityden är kärnan i det som ska beskrivas som etablissemang.

Dick Erixon
2016-11-24

*

Se mer: P4 Västernorrland i Det blir ingen storregion Norrland, Expressen i Fridolin: Jag är inte mer elit än Åkesson.

*