STOCKHOLM. Mat med kort utgångsdatum eller kartonger som blivit skadade i transporten tas tillvara och skänks till hemlösa. I Stockholm arbetar Föreningen Gullis och Ljusets Änglar med att ta emot matsvinn.  – Att det kan gå till människor som behöver det känns såklart jättebra, och alla i personalen var lyriska när vi berättade om det här. Det känns ju inte bra för någon att kasta mat när samhället ser ut som det gör, säger Mats Heinonen, butikschef i en lokal Coop-butik.

Varje år slängs över 700.000 ton matavfall. Det motsvarar 74 kilo per person och år. Samtidigt finns det hemlösa och pensionärer som lever på små marginaler och som inte har pengar över till mat.

Den bäst före-dag som anges på förpackningar uppger enligt Livsmedelsverket att ”ett livsmedel som förvarats på lämpligt sätt har kvar de särskilda egenskaper som det normalt förknippas med”. Det är alltså fullt möjligt att förtära dessa livsmedel efter utgångsdatum. Undantaget är då det står ”sista förbrukningsdag” vilket ofta gäller kött, fisk och fågel.

Därför har flera butiker gått samman med frivilligorganisationer i Stockholm för att samla in mat till mer behövande som annars hade förbränts till biogas. Föreningen Gullis och Ljusets Änglar arbetar med att ta hand om matsvinn som sedan utskänkes till behövande.

Mats Heinonen som är butikschef för en lokal Coop-butik i Stockholm är positiv till att de kan bidra till att maten kommer till nytta. Detta trots att det innebär mer jobb för butiken.

– Det är egentligen mer jobb för oss att göra så här, men det tar ju emot att slänga mat varje dag, säger han till Stockholm Direkt.

Kjell Lindgren, startade Föreningen Gullis för fyra år sedan tillsammans med sin jobbcoach. Han har en bakgrund som narkotikamissbrukare och har själv varit hemlös i samband med detta men använder idag inga droger.

– Jag är fri från droger sedan 23 år tillbaka. Jag har hållit mig på mattan, säger han till Samtiden.

Det är inte bara hemlösa utan även fattigpensionärer som får ta del av matsvinnet.

– Det är många fattiga pensionärer, äldre tanter, som kommer med tomma kassar, men när de går därifrån så är kassarna fulla. Och häromdagen hade vi 1 800 burkar ravioli som vi lagade, det tog slut på två dagar, säger han till Stockholm Direkt.

Frukt och grönt är enligt Handelsrådet det som slängs mest i svenska butiker.