Efter en långdragen valrysare i USA har landet nu fått en ny president. Mr Donald J Trump. Opinionssiffror som tidigare pekat på en vinst för Hillary Clinton visade sig inte stämma.

USA:s väljare har valt sin nya president för de kommande fyra åren, Mr Donald J Trump. Demokraterna överlämnar därmed Vita huset till republikanerna.

Kampen handlade länge om de så kallade vågmästarstaterna. Delstater där en tydlig vinnare inte var given på förhand. Florida var en nagelbitare där elektorsrösterna till slut gick till Trump. Han vann också Ohio, en viktig delstat som demokraternas Barack Obama vunnit två val i rad.

Många bedömare hade på förhand dömt ut Trump som förlorare och försöker nu hitta förklaringar till dessa missbedömningar.

En möjlig förklaring kan vara Bradleyeffekten. Den innebär att det finns ett mörkertal som inte vill eller vågar uppge vad de ska rösta på. Något som gjort att Donald Trump fått ett bättre resultat i valet än vad som kunde ses i opinionsmätningarna. Effekten kunde även ses i Storbritanniens Brexit-omröstning.

Republikanerna har även vunnit majoritet i representanthuset vilket gör att Donald Trump får det lättare att driva igenom sin politik. Dessutom har republikanerna vunnit en majoritet av platserna i senaten.