STOCKHOLM. Det är i samtal med Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein som Grands vd Pia Djupmark avslöjar hur hotellet egentligen resonerar. Bakom ord som ”moralisk kompass” och ”människors lika värde”  visar hon att det egentligen handlar om att vika sig för mediadrev. När hon fick frågan varför det gick bra att ha representanter för diktaturer som Saudiarabien förra året, men inte SD, svarade hon: ”Det är inte i media”. Det publicerar Aftonbladet ikväll på nätsajten efter att ha fått tillgång till inspelat material.

Detta vill dock inte Grand Hotels VD Pia Djupmark kännas vid när Aftonbladet konfronterar henne. ”Det här är en mycket större fråga än vad som står i media, säger hon.

Pia Djupmark hävdar att det inte var av rädsla för ”negativ publicitet” som hon ville avboka SD. Men det inspelade samtalet med SD:s kommunikationschef i september visar att det var just där skon klämmer. På frågan varför ”regimer som hugger huvudet av folk” får vara på Grand men inte SD svarar hon:

– Det är för att det inte är i media.

Läs mer i Samtidens egen intervju med Pia Djupmark.

Pia Djupmark säger också att det det främst är av affärsskäl som hon ville avstyra galan. ”När det blir ”affärskritiskt” måste hon agera.” Grand Hotel ger alltså efter för mediadrev, inte av någon ”moralisk kompass”.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge menar att agerandet är ynkligt.

 – Grand Hotel har huserat Ho Jintao, Yassir Arafat och representanter för Saudiarabien. Då var det tydligen inga problem med värdegrunden. Sanningen är att Grand Hotel har blivit rädda för vänsterextremisternas drevande på twitter och i media. Man försöker skyla över det med pinsamma bortförklaringar om ”värdegrund”, säger han till Samtiden.

Läs mer: https://samtiden.nu/27675/skarp-kritik-mot-grand-hotel-efter-frihetsgala/

Läs mer: https://samtiden.nu/27629/pr-guru-paul-ronge-attackerar-motesfriheten/

Läs mer: https://samtiden.nu/27635/vaclav-klaus-mottog-frihetspris-stockholm/