För att kunna behålla makten även efter förlust i riksdagsvalet 2018, säger Miljöpartiets språkrör i en intervju att de är beredda att bjuda in Centerpartiet och Liberalerna att ingå i en utvidgad vänsterregering efter valet.

Regeringsfrågan efter valet 2018 är fortsatt en öppen fråga. Partierna funderar intensivt på hur de ska kunna stanna i regeringsställning även om väljarna sviker. Ju färre väljare som röstar på S och MP, desto fler partier behöver man bjuda in för att kunna stanna i regeringsställning.

Statsminister Stefan Löfven (S) har länge förespråkat en blocköverskridande regering. Nu säger också de miljöpartistiska språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin att de kan tänka sig ett bredare regeringssamarbete efter valet.

De är nu överens med Löfven om att Centerpartiet och Liberalerna är de mest naturliga partier att bjuda in. Fridolin menar att de två partierna utvecklats inom miljöpolitiken och även bidragit till blocköverskridande överenskommelser.

– Samtidigt har Moderaterna dragit åt andra hållet i miljöpolitiken och skattepolitiken, och i frågor om flyktingpolitik och i grundläggande värderingsfrågor, säger han till DN.

Språkrören sträcker också ut en hand till Centerpartiet och Liberalerna för en uppgörelse om grön skatteväxling.

På detta sätt vill S och MP försöka isolera Moderaterna och förstöra Anna Kinberg Batras möjligheter att bli statsminister. Det vore slutet för Alliansen och ett traditionellt borgerligt samarbete.

Men Moderaterna behöver inte förbli isolerade om C och L ansluter sig till vänsterregeringen. Moderaterna kan öppna dörren för ett nytt regeringsunderlag där M, KD och SD ingår.