PARIS. Det olagliga lägret i Calais i Frankrike, även kallat Djungeln, utrymdes i måndags. Efter det har tusentals migranter tagit sig till Paris istället, där de samlats vid en tunnelbanestation i norra delen av staden och byggt på en redan befintlig olaglig tältbosättning. Det var upploppsstämning när kravallpolis försökte ta bort det tältlägret tidigare, på president Hollandes order.

Frankrikes problem med Djungeln slutar inte med att det revs under måndagen. I det ökända lägret vistades upp till 10 000 migranter som försökte ta sig till Storbritannien. När det utrymdes hade cirka 5000 migranter gått med att bussas till olika boenden över Frankrike. Några som uppgett sig vara minderåriga och att de har släktingar i Storbritannien har tagits emot där, vilket startade hätska diskussioner om de flertalet unga männens verkliga ålder.

Flera media vittnar nu om hur tusentals migranter från lägret har ankommit Paris. Uppskattningsvis är det 3000 personer har tagit sig till huvudstaden och satt upp tält vid Stalingrad tunnelbanestation, enligt Daily Express. Där finns redan ett tältläger, som enligt uppgift är full av migranter som vill till Storbritannien och som president François Hollande sagt att han inte tänkte ”tolerera längre”. Kravallpolis försökte häva upploppet och hjälpa arbetare som hade i uppgift att riva lägret i Paris. Ett bråk startade när afghanska och eritreanska män började slåss om tillhörigheter.

Vissa politiker förnekar att det är Calais-migranter som kommit till Paris. I lägret finns också många migranter som uppges ha kommit direkt från Italien, som just nu får en anstormning av migranter från Afrika via Medelhavet. Det var nog inte vad president Hollande drömde om när han resolut bestämde att ta ner Calais-lägret för att ligga bättre till i presidentvalet, då migrationsfrågan beräknas bli en huvudfråga. Lägret har kommit att symbolisera misslyckandet med migrationspolitiken. Istället fick presidenten flera tusen nya illegala bosättare, rakt på sin egen tröskel i huvudstaden.