BROTT. Igår briserade nyheten på Fria Tider att Frälsningsarmén ”inte ville skicka hem Mohammed” trots att han begått en våldtäkt på en flicka på det kristna läger de båda deltog i. Frälsningsarmén har idag fått en smärre storm mot sig på sin facebooksida med rasande människor som hotar med att aldrig ge en krona mer till välgörenhetsorganisationen. Även TT och DN skriver nu om saken, utan att uppge att pojken heter Mohammed.

Frälsningsarmén har profilerat sig för med att stå på de mest utsattas sida. Hemlöshet, soppkök och ideellt arbete. Men på lägret de arrangerade utanför Vingåker förra året, tyckte de uppenbarligen att en svensk ung tonårig flicka skulle stå ut med att bli våldtagen, hellre än att polisanmäla Mohammed. Det var först efter att flickan kontaktade sin mamma som det till slut blev en polisanmälan, uppger Fria Tider. Frälsningsarmén ville inte anmäla våldtäkten på flickan, för att Muhammed skulle slippa åka hem, enligt uppgifter i domen.

Mohammed från Irak, som uppgett att han var 16 år, gjorde först närmanden och genomförde därefter våldtäkten på flickan i ett uppehållsrum. Dagen efter fortsatte Mohammed att sexuellt trakassera och förfölja flickan. Hon gick till slut till en av de vuxna på lägret, en kvinna, som bedyrade att hon skulle prata med våldtäktsmannen.

”Var ledsna men ville inte skicka hem”

”Sent på dagen sökte några andra vuxna upp [flickan] och ville veta vad som hade hänt. De sade sedan att de var ledsna, men att de helst inte ville skicka hem Mohammed”, står det i domen.

Flickan skickade då ett sms till sin mor och berättade vad som hade hänt. Så småningom kom hon till sjukhus. Efter övergreppet uppges flickan ha mått mycket dåligt och har diagnosticerats med posttraumatisk stressyndrom.

I förhör förnekade Mohammed först helt att han hade haft sex med flickan men efter att ha konfronterats med dna-bevis uppgav han att det skett frivilligt. Västmanlands tingsrätt avfärdade detta och dömde honom till sex månaders sluten ungdomsvård för våldtäkten vid lägret samt för ännu en våldtäkt, på en 13-årig flicka, vid ett annat tillfälle.