EUROPA. Den franske premiärministern Manuel Valls varnade för att Marine Le Pen mycket väl kan bli Frankrikes nya president i maj. Detta till följd av uppsvinget genom Donald Trumps chock-seger i USAs presidentval. Det sa Manuel Valls som svar på en fråga på en ekonomisk konferens i Berlin under torsdagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

”Vill ni se en kvinnlig president? Här är hon”- med åtföljande bild av Marine Le Pen, har cirkulerat på sociala medier som ett tjuvnyp till gråtande Hillary-anhängare. Många i det svenska etablissemanget av politiker och journalister har uttryckt förskräckelse över Donald Trumps seger och att populistiska partier fått vind i seglen över Europa.

Trumps seger ses av många bedömare som en följd av ett etablissemang som utan markkontakt och långt från medborgarnas verklighet, drivit på en globalisering med vinster som inte kommer de vanliga medborgarna till del. Det har talats om en bortglömd vit arbetarklass, men det var också till stor del kvinnor och väljare med latinamerikanskt ursprung som belönade Trump. En anti-etablissemangsrörelse som väntas ge andra europeiska partier som adresserar samma problem en skjuts närmare makten. Som Marine le Pens Nationella Fronten, Geert Wilders Frihetspartiet i Nederländerna, AfD i Tyskland och tidigare i år Ukip med Nigel Farage som ledde fram Brexitsidan till seger. Och Sverigedemokraterna i Sverige.

Globaliseringens avarter, med en oproportionerligt stor invandring från tredje världen utan integration eller plan, samt medföljande oro i samhället, ökat våld och konflikter, är något som många i Europa nu ser framför sina egna ögon, samtidigt som man upplever en diskrepans mellan hur det skildras av styrande politiker och media.

Ligger högt i mätningarna

Marine Le Pens invandringskritiska nationalistiska parti Nationella Fronten (FN) ligger alltså inom räckhåll för att vinna det franska presidentvalet nästa år, enligt Manuel Valls, Socialistpartiet.

– Alla opinionsistitut har med att kandidaten Marine Le Pen kommer att klara sig till den andra ronden i Frankrikes presidentval i maj, säger Manuel Valls.

– Om hon kommer till andra omgången kommer hon antingen att möta en kandidat från höger eller vänster. Det betyder att balansen i politiken kommer att ändras fullständigt, säger han och varnar för fara för extremhögern.

Valls misstänks själv ha siktet inställt på presidentposten, men har ännu inte officiellt deklarerat att han tänker utmana sitt eget partis djupt impopulära ledare Francois Hollande.

Gratulerade Trump

Marine Le Pen ligger just nu runt 25-28 procent i mätningarna och har sett Trumps seger som tecken på att inget är skrivet i sten.

– Trump har gjort möjligt vad som tidigare setts som omöjligt, sa hon nyligen till BBC.

Hon var en av de första att gratulera Trump till segern förra veckan och har lovordat hans inställning till frihandel, globalisering och de ”krigslika interventionerna som är ursprunget till den enorma migrationsvågen som vi lider av”.

Ny inställning till globalisering

I Berlin sa Manuel Valls att en ny inställning till globalisering behöver komma till stånd för att möta den sortens vrede som ledde till Brexit beslutet och USAs valresultat.

– Jag är för en globalisering som tjänar folket, sa han.

Avgående president Barack Obama som också var i Europa under torsdagen på sin farväl-turné med delvisa syftet att försäkra sina allierade om fortsatta band under Trump, gjorde ett liknande uttalande. Obama sa att globaliseringen har fått en ”känsla av orättvisa” att flamma upp och att man behövde ”korrigera kursen” för att möta en växande ojämlikhet.