DANMARK. Frågan om det ska krävas medborgarskap för att arbeta som polis går het i Danmark. Dansk Folkeparti öppnar upp för en lagändring. – Det får vi göra om, säger Peter Kofod Poul­sen om lagen, till Radio24syv.

Den nationella polisen i Danmark uppgav tidigare i veckan att även icke-medborgare kunde bli antagna till polisutbildningen. Detta väckte frågor om vem som ska kunna bli polis och om det är lämpligt att icke-medborgare ska få säkra fångtransporter, gränsbevakning och bevakning vid terrormål.

Bakom diskussionen ligger en tolkning av en EU-lagstiftning som lyder att krav om medborgarskap endast får ställas på tjänstemän. Eftersom polisaspiranter inte anställs som tjänstemän, går det alltså inte att att kräva att poliser ska vara medborgare i landet.

Någon som är kritisk till situationen är Peter Kofod Poul­sen, Dansk Folkepartis rättspolitiske talesperson. Han vill  öppna upp för en lagändring.

– Det får vi göra om, säger han om lagen, till Radio24syv.

Även danska socialdemokraterna tycker att lagen väcker en del frågor.

– Det är på ett konstigt sätt som utbildningen introduceras. Det finns så många frågor som jag saknar svaret på, säger Trine Bramsen, rättspolitisk talesperson för Socialdemokratiet (S), till radiokanalen.

Men att EU-lagstiftningen skulle stå i strid med polisens möjligheter att kräva medborgarskap vid antagning till polisutbildningen, är inget som justitie­mi­ni­ster Søren Pind, Venstre (V), vill kännas vid.

– Det är i övrigt justitiedepartementets värdering att det inte utgör ett problem i förhållande till EU-rätten, säger han till Radio24syv.

Då debatten har väckt uppmärksamhet från flera danska partier och i media har justitiedepartementet har gått ut med beskedet att polisen mycket väl kan kräva medborgarskap.

Polisen säger att de följer detta och har vänt helt om och kräver nu medborgarskap när man ansöker om plats på polisutbildningen.

Enligt dagsfärska uppgifter från polisens webbsajt krävs idag danskt medborgarskap eller att man ansökt om medborgarskap, om man ska kunna bli antagen till polisutbildningen. För att sedan anställas krävs ett godkännande av dansk säkerhets- och underrättelsetjänst.

I Sverige är några av kraven svenskt medborgarskap och en godkänd säkerhetsprövning.