Det är symptomatiskt att de politiskt korrekta, de ”rättrådiga”, inte respekterar folkviljan. Men folk är trötta på tillrättalagda budskap och det vi ser är i själva verket en ”folkets revolution”, skriver Olof Hedengren.

Efter Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet råder ”Trumptrauma” där de vänsterliberala godhetsivrarna i, förutom USA, hela Europa fått en slags hög malariafeber.

När SD i den senaste Inizio-mätningen blev jämnstora med Moderaterna ”skyllde” de rättrådiga svenska medierna på Trump!

Jag minns när Lena Melin med blossande kinder fnös föraktfullt då Jimmie Åkesson i en intervju sa att hans ambition var att bli större än Socialdemokraterna.

Jag erinrar mig även en insats av Maria Bjaring på Aftonbladet TV som så snart hon talar om SD eller intervjuar Åkesson ser ut som om hon hade svalt en citron. Synd på en så vacker och resursrik kvinna!

När en opinionsmätning visade att kurvan för SD i opinionen hade flackat ut och till och med sjunkit något uttryckte Bjaring triumferande att partiets storhetstid var förbi. Åkesson konstaterade lugnt att den mer långsiktiga trenden var fortsatt uppåt och att man måste räkna med ett och annat hack i kurvan.

Den självgode Carl Bildt har haft fel i det mesta han uttalat sig om på utrikespolitikens område. Ett exempel är hans bedömning av den arabiska våren där demokratiska krafter skulle frälsa hela Mellanöstern. Vi har inte det slutliga facit än men det som pågått nu under ett antal år är något helt annat än vad oraklet Bildt förutspådde.

Under den nyligen avslutade amerikanska presidentvalskampanjen har Bildt hånat Donald Trump. Och nu när valet är klart ser Pythian på tripoden en apokalyps framför sig. Han anser att valresultatet i USA är ”slutet på Västvärlden som vi känner den”.

Något liknande hände inför Brexitomröstningen i Storbritannien. Bildt har till och med retat sig på att Trump haft diskussioner med Nigel Farage, den skicklige politikern och oratorn som i högsta grad bidrog till att folket i Storbritannien nu fått genomslag för sin önskan att lämna EU-byråkratin och EU:s glupande och farlig maktambitioner.

Mitt tips är att Bildt åter igen kommer visa sig ha fel. Han har en exemplarisk förmåga att med stor pondus och ett ädelt skorrande ”r” göra felbedömningar och överskatta sig själv och sin position. Som en amerikansk diplomat uttryckte saken; ”He is a medium size dog with a big dog attitude”. Ganska träffande.

Det är symptomatiskt att de politiskt korrekta, de ”rättrådiga”, inte respekterar folkviljan. Det gäller för vänsterpressen såväl som det vi kallar borgerliga partier och där Bildt historiskt har framstått som den mest borgerliga av alla. Bildts efterträdare, Reinfeldt, var etter värre och betraktas av många som en landsförrädare som i hög grad alienerade typiskt moderata väljare.

Det har skrivits oändligt mycket om Donald Trump och vad hans politik kan komma att innebära. Trump är uppenbarligen ingen ideolog utan vad man kallar en ”deal maker”.

Folk i såväl Europa som USA börjar bli hjärtligt trötta på ”ideologerna” som kör sitt ”smooth talk” i stället för att se verkligheten i ögonen och vidta konkreta åtgärder för att lösa de problem som är allt mer uppenbara.

Media säger i det närmast exakt samma saker om Trump, hans bakgrund och idéer varför jag inte tänker upprepa dessa ryggradsreaktioner. Möjligtvis kan man tillägga att han är en ”sue generis”, en art i sig, som inte går att etikettera. En ”bildstormare” som river ned politiska monument och ställer invanda beteenden på huvudet och därmed öppnar nya perspektiv.

Vad vi i själva verket ser nu är en ”folkets revolution”.

Det behövs katalysatorer för att få ”vanligt folk” att ta fram högafflarna. Och här har Trump dragit ur korken på den största flaskan och anden sprider sig över klotet.

Vi får naturligtvis vänta och se men min tro är att Trump verkligen kommer att lyfta Amerika till gagn för världsekonomin. Hans värsta skrovligheter kommer att slipas av men många av hans sunda idéer kommer att förverkligas.

Det kommer att få implikationer för Sverige på många olika vis. Vi måste bland annat se realistiskt på vårt försvar och den övergripande säkerhetssituationen och inte inbilla oss att USA finns vid Europas sida utan motprestationer.

Vi kommer inte längre att kunna leka ”humanitär stormakt” och alltid lämna notan till USA. Det finns en tradition i svensk politik att skjuta över notan på andra, att få en ”fri lunch”. Churchill ondgjorde sig under andra världskriget och konstaterade att Sverige inte var berett att offra en droppe blod för Europas demokrati och frihet medan Storbritannien stod emot Hitler med enorma förluster i människoliv!

Det var USA, med sina stora resurser, som såg till att Europa kunde repa sig så snabbt efter kriget. Det är USA som garanterat freden i Europa efter andra världskriget. Det var USA som knäckte folkmördarregimen i det kommunistiska Sovjetunionen.

Trump har flaggat för en del åtgärder som är protektionistiska. Vi har sett sådana tendenser tidigare i historien. Men till syvende och sist är USA ett barn av Europa och stammar inte Trump från Skottland? Han är naturligtvis patriot, ett skällsord i den rosaskimrande politiskt korrekta världen.

Och med duktiga rådgivare vid sin sida kommer han nog inse att USA trots sin styrka inte är oberoende av resten av världen utan en del av den västerländska civilisation som Bildt nu tror skall gå under.

Jag tror att det som hänt på senare tid, i USA och Storbritannien, är något positivt för framtiden. De politiskt korrekta, omfattande såväl socialister som liberaler och andra etablissemang av olika färg, kommer att besegras och en ny tid randas där verklighetsförankring och konkret handlingskraft tar över från de fluffiga rosa molnens drömmare.

Jag kommer osökt att tänka på Karin Boyes dikt ”I rörelse” där de sista stroferna lyder:

”Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr”!

Fjällen faller från allt fler människors ögon vilket lär borga för fortsatta framgångar för de som vågar utmana.

Olof Hedengren