KOMMUNERNAS VÄGRAN. Täby kommun blir den andra kommunen i Stockholm som nu går ut och säger att man inte klarar att ta emot fler nyanlända. – Det är stopp, det finns inga möjligheter att ta emot fler, säger Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande, till tidningen Mitti. Tidigare har Ekerö och Varberg sagt nej till att ta emot fler kommunplacerade asylsökanden som fått uppehållstillstånd.

Enligt den nya lagen är kommunerna tvingade att ta emot ett antal kommunplaceringar. Man har gjort en beräkning på att de kommuner som inte redan har tagit emot så många i huvudsak ska göra det nu. Ansvarig minister Ylva Johansson ( S) har sagt att kommunerna måste ta emot fördelat antal nyanlända, men något straff för att bryta mot lagen har inte uppgetts.

För Täbys del handlar det om att i år ta emot 273 nyanlända och nästa år 353. Hittills har man tagit emot ett hundratal, men nu är det stopp.

Det handlar inte om att Täby vill undfly sitt ansvar, menar Leif Gripestam.

– Vi jobbar vidare med det. I går tog vi beslut om att bemyndiga till chefer på stadsbyggnadskontoret att hyra moduler. Men det kommer att ta tid. Just nu finns det inga bostäder. Det är inte rimligt att människor ska bo i tält och idrottshallar när det finns organiserade asylboenden där de kan bo kvar, säger han.

Bett om ”flyktingpaus”

Samtiden har tidigare skrivit om kommunerna som vägrar och de som ber att få slippa, bland annat 23 moderata kommunalråd som uppvaktat regeringen och sagt att bostadsbristen är akut.

Stockholms Stad har också gått ut och bett folk att höra av sig om att hyra ut bostäder eller rum i sina hem till de nyanlända som man har åtagit sig att ge bostad. Endast 70 personer har hört av sig för att vara villiga att hyra ut, trots att ersättningen är generös, 4000 kronor för ett rum och upp till 12 000 kronor om man kan ordna boende till en familj. I en tidigare undersökning av DN/ipsos har 31 procent av svenskarna uppgett att de – utan ersättning – vill upplåta sina bostäder åt flyktingar.