”Säkra Europas gränser med kraft,  särskilt mot Turkiet. Betydligt ökade insatser i närområdet. Och inför ett stort reformprogram för att med maximal kraft stoppa all islamism i Europa”. Det ingår i TV4s politiske kommentator Marcus Oscarsson analys över vad som behöver göras i Europa. Det har fått Alex Schulman, krönikör på Expressen, att gå i taket. Schulman kallar den populäre TV-profilens analys för högerpopulistisk med en retorik som “kommer direkt från Sverigedemokraterna”.

– Jag tror att vi måste ta honom på allvar och han måste stoppas – framför allt av TV4, säger Alex Schulman i sin podd, uppger Expressen.

Marcus Oscarsson med 252 000 följare la upp inlägget på sin facebook under onsdagen. Alex Schulman som har en podcast, riktade uppmärksamhet mot detta och upprördheten var stor.

– Frågan är om man som politisk reporter får ha egna åsikter på facebook och om det ska få konsekvenser. Är det okej eller inte att rapportera om svenska politik och samtidigt ge uttryck för de här åsikterna, säger man på Expressen TV och uppger att TV4 sitter i krismöte om Marcus Oscarsson.

Så här ser Marcus Oscarssons uppmärksammade fempunktsprogram ut, för att ”vända oro till framgång” i Europa:

1)EU måste satsa mycket mer på att marknadsföra allt bra man åstadkommer samt identifiera och eliminera det dåliga.
2) Säkra Europas gränser med full kraft. Särskilt mot Turkiet. En repris av fjolårets flyktingström riskerar att helt knäcka EU. Turkiet bör fråntas sin möjlighet att pressa EU.
3) Betydligt ökade insatser i närområdet. Morgondagens flyktingläger behöver ha mycket högre standard än idag.
4) Ett nytt anti-flyktingkriscenter i Europa med syfte att så tidigt som möjligt lösa uppblossande konflikter och minimera risken för att folk ens ska behöva bli flyktingar som flyr krig. Det får aldrig komma en Assad 2. Militära alternativ oberoende av USA är en självklarhet.
5) Ett stort reformprogram för att med maximal kraft stoppa all islamism i Europa.

En ny flyktingström knäcker EU

– En repris av fjolårets flyktingström riskerar att helt knäcka EU, förtydligar Marcus Oscarsson.

Efter uppståndelsen förklarar också Marcus Oscarsson på sin facebook att det inte är sina egna åsikter han ger uttryck för utan att “en analys är just en analys, dvs inte en egen åsikt.” och att ”Ibland kan det behövas en extra dos av Marcus Svarar & Förklarar. Att säkra gränserna innebär att ha full kontroll på vem som passerar EU:s yttre gräns (det är inte samma sak som att totalstänga gränsen) och att stoppa islamismen innebär att stoppa militanta grupper (det är inte samma sak som att stoppa en religion).”