SATIR. Skälet till att etablissemangen förlorar val efter val sägs vara att de inte är ärliga. Politiker säger inte som det är. Men nu kan Samtiden avslöja sanningen. Rikskända politiker medverkar i ett ärligt samtal.

I fredagens ledare menade Samtiden att de gamla makthavarna inte ärligt talar om vad de egentligen tycker och vill, för att istället anpassa sig efter opinionen och taktisera på ett sätt som upplevs som manipulativt. Därför framstår nya aktörer och nya partier som mer autentiska, raka och ärliga.

För att reda ut detta har Samtiden bjudit in politiker ur etablissemanget för att ge dem chansen att säga sanningen. I detta öppenhjärtiga samtal deltar Fredrik Reinfeldt (M), Margot Wallström (S), Rossana Dinamarca (V) och Gustav Fridolin (MP). De har lovat att säga vad som faller dem in och inte taktisera eller manipulera sina svar.

156 miljoner svenskar
Jo, Fredrik, du sa ju som statsminister att svenska folket ska ”öppna sina hjärtan” i senaste valrörelsen och därefter har du i en intervju för danska dagstidning Politiken sagt följande:

– Är Sverige fullt? Är vi för många människor? Jag flyger ofta över den svenska landsbygden och det skulle jag vilja råda fler att göra. Där finns oändliga fält och skogar. Där finns mer plats än man kan föreställa sig. De som hävdar att landet är fullt, de bör visa var det är fullt.

Är det så att du menar att Sverige ska ta emot migranter så att vi får ungefär samma befolkningstäthet som exempelvis Holland som har 390 invånare per kvadratkilometer?

– Ja, om vi ökar från 22 till 390 invånare på de 400.000 kvadratkilometer landyta som Sverige har blir vi 156 miljoner svenskar. Det vore väl trevligt?

Men tror du de blir svenskar, med svenska värderingar, så fort de sätter sin fot på svensk mark?

– Kanske inte, men det vore ingen nackdel om andra kulturer kunde ta över från den svenska, på samma sätt som vi äter mer mat från andra kulturer än traditionell svensk husmanskost. Potatis – hur kul är det?

Så du har inget emot om ett framtida muslimskt parti bildade regering och införde sharialagar och lierar sig med Sauidarabien?

– Snacka om förändring! Tänk, va kul. Vi skulle slippa den svenska försiktigheten. Vi skulle bli så där härligt ”osvenska”. Och jag kanske skulle få gå klädd i vitt lakan för omväxlings skull.

Kanske inte så kul för dem som blir halshuggna på Stortorget för att de hädat profeten…

– Nä, det är klart. Men de som inte visar kulturell hänsyn till islam får faktiskt skylla sig själva. Det är inskränkt och islamofobiskt.

Men att hugga huvudet av kristna är okej?

– Ja, man måste ta seden dit man kommer, eller rättare sagt, vi svenskar får anpassa oss till den nya majoriteten.

Ungefär som kurderna får lyda Erdogan?

– Ja, etablissemangets makthavare vet vad som är bäst. Lita på oss.

Män har bestämt i tusentals år – nu ska de bort
Okej. Med oss har vi också utrikesminister Margot Wallström (S). Ni har ju deklarerat att vi har världens första feministiska regering. Vad skulle det betyda, om du fick bestämma?

– Att alla 24 ministrar var kvinnor.

Men är det jämställt?

– Ja, ju fler kvinnor desto högre grad av jämställdhet.

Har män ingenting att tillföra längre?

– Exakt. Män har bestämt i tusentals år. Nu ska de bort. Det är kvinnornas tur.

Hur ska ni få bort männen, de har ju en tendens att vilja arbeta och vara produktiva?

– Om de inte lämnar toppjobben frivilligt, så får vi väl avskeda dem. Svårare än så är det ju inte.

Varför talar ni inte om, att detta är vad ni menar med feminism?

– Då skulle vi tappa väljare, manliga väljare. Vi har ännu inte löst problemet med hur vi ska kunna avskaffa rösträtten för män. När vi gjort det kan vi gå hela vägen.

Så jämlikhet, att betrakta man som kvinna lika, är inte det feminismen går ut på?

– Nej, det är en dimridån vi lagt ut. Fniss, fniss. Men det hör du ju på ordet vad det handlar om. Vi har könsstrukturella motsatser i maskulin och feminin. Feminismen lyfter alltid kvinnorna. Alltid. Ingen man kan någonsin komma före en kvinna i ett feministiskt samhälle.

”Lås in dem”
Tack, det var klargörande. Över till nästa medverkande. Riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) är ju upprörd över att svenska folket röstat fel, vilket resulterat i att ett nytt parti tog plats i riksdagen 2010. Du tycker inte väljarna ska få avgöra vem de röstar på?

– Jo, men inte om de röstar fel. Då måste vi korrigera det.

Att rösta fel är att inte rösta på Vänsterpartiet?

– Ja, absolut.

Men hur ska du korrigera väljarnas felaktiga röstbeteende?

– Första steget är att mobba dem. Andra steget är att sabotera deras möten. Som nyligen på Grand Hotel. Vi hotar och hatar alla som gör affär med dem. Tredje steget är att förbjuda dem att yttra sig. Fjärde steget är att fängsla dem.

Du kallar det demokrati?

– Ja, titta så många paradis som kommunisterna skapat. Vi stödde Röda khmererna och Pol Pot på 1970-talet. De visste hur man gjorde. Driv ut packet som inte följer den rätta läran på landet och låt dem svälta.

Så vad är din definition på demokrati?

– Demokrati är verktyget som legitimerar makten. Men eftersom bara vi vet vad som är rättvist, måste makten hamna hos oss, hur folk än röstar. Allt annat än att ge oss makten är förakt för demokrati och fruktansvärt rasistiskt.

Men du respekterar dina meningsmotståndare på ett personligt plan?

– Nja. Om jag får se dem skaka galler, kan jag kanske säga något försonande till dem. Du förstår ju att detta är meningsmotståndare som försöker sabotera vår politik. Det är klart att vi måste förgöra dem med alla medel.

Är inte det att hata?

– Jo, men vi kallar det engagemang. Samhällsengagemang.

Inte vi, men folket måste göra uppoffringar

Tack för det. Vi har också språkröret Gustaf Fridolin (MP) här. Din partikamrat i Stockholm, trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) är aktuell sedan han infört ”jämställd snöröjning” i huvudstaden. Han har i veckan tvingats erkänna att det är ett misslyckande. Varför?

– Det började snöa.

Men vad gick fel?

– Vår politik fungerar mycket bättre i teorin. Det är verkligheten som är så jobbig.

Snöröjning kostar stora pengar. Liksom vägbyggande. Är det därför ni egentligen vill lägga kraftiga straffskatter på bilismen?

– Ja, Gud vad skönt det vore att få säga rakt ut. Det är så påfrestande att behöva smyga med det.

Och målet med straffskatterna är…

– Att ingen utanför etablissemanget har råd att köra bil, naturligtvis.

Eller åka taxi, som din partikamrat Yvonne Ruwaida gör för hundratusentals skattekronor?

– Ja, vi måste göra undantag för oss. Miljöpartister gör ju så mycket för miljön att vi måste få skita ner mer än andra.

Undantaget, gäller det också flygresor?

– Ja, hur skulle vi kunna åka på internationella miljökonferenser om vi inte fick flyga.

Men medel-Svensson ska inte kunna flyga på semester till varmare länder?

– Nej, varför ska de göra det? Miljön är viktigare. Folk måste göra uppoffringar.

Men inte ni i toppen?

– Jag förstår inte frågan. Det är ju tack vare våra viktiga insatser som samhället fungerar. Utan oss skulle miljön förstöras.

Ledarskap sägs handla om att leva efter de regler man sätter upp för andra…

– Dumheter. Jag har aldrig hört någon etablerad politiker hävda något så dumt som att vi ska leva som vi lär. Det vore ju skitjobbigt att leva upp till. Det räcker att vanligt folk plågas med det.

Okej. Tack för er medverkan. Det har varit klargörande.

Vid pennan: Sissi Svensson