Flera omfattande skogsbränder drabbar Israel sedan i tisdags. Säkerhetsministern Gilad Erdan misstänker att hälften av bränderna är anlagda. Samtidigt firar arabiska röster på sociala medier att Israel drabbats av bränder som tvingar tiotusentals att evakuera sina bostäder.

Premiärminister Benjamin Netanyahu (Likud) anklagar terrorister för bränderna som tvingar tiotusentals att lämna sina bostäder. Hittills har 75.000 personer evakurats runt staden Haifa som är värst drabbat av bränderna. Försvarsmakten har mobiliserats för att delta i släckningsarbetet.

På sociala medier jublas det på arabiska över att Israel nu drabbas av många och svårsläckta bränder i naturen, rapporterar flera medier i Isreal. ”Tel_Aviv_Brinner” var den hashtagg som trendade bäst i arabiska sociala medier på torsdagen, rapporterar Jerusalem Post.

En av de mest spridda inläggen var av en polis i Abu Dabi som skrev: ”Israel har hindrat böneutropare och blev sedan omfamnat av eld”. Samtidigt har sociala medier i Egypten, Jordanien och gulfländerna fyllts med inlägg som talade om naturens hämnd över en ny israelisk lag om att förhindra högtalare utomhus på religiösa byggnader, vilket anses riktat mot böneutropare vid moskéer.

Imamen vid Kuwaits stora moské skrev på Twitter: ”Lycka till med bränderna. Israel_brinner” tillsammans med en leende smiley.

Torrt väder och starka vindar har spridit bränderna över stora delar av centrala och norra Israel, liksom på Västbanken. Säkerhetsministern Gilad Erdan (Likud) sa på torsdagen att han misstänker att omkring hälften av bränderna är anlagda av mordbrännare.

Se mer: Jerusalem Post i Arab social media ablaze with ’Israel is burning’ posts celebrating fires, Independent i Israel fires: Benjamin Netanyahu blames the blazes on ’terrorists’ as thousands evacuated