En spänd stämning råder kring de skandinaviska gränserna. Nu placerar USA 330 marinkårssoldater på norsk mark. – Det är viktigt att komma ihåg att det norska försvaret har aldrig utformats för att hantera försvaret av Norge ensamt, säger Eriksen Søreide från Høyre till NTB.

För en vecka sedan kom uppgifter till norska Adresseavisen att USA skulle skicka soldater till Norge. Det dementerades av ledande politiker och flera partier krävde mer detaljer av det som då var ett rykte. Nu bekräftas att cirka 330 marinkårssoldater placeras i landet med start i januari 2017.

USA är initiativtagare till samarbetet och på måndagskvällen blev det norska försvarsutskottet informerade om situationen. Placeringen benämns som ett test och kommer utvärderas under nästa år.

– Testprojektet innebär att de amerikanska styrkorna roterar, och det är inte tal om att ha en fast bas för amerikanska styrkor i Norge eller att etablera en amerikansk bas i Norge, säger försvarsminister Eriksen Søreide, till Aftenposten.

Alla är dock inte överens om att det är en bra idé med amerikanska soldater på norsk mark. Fremskrittspartiets försvarspolitiske talesperson, Christian Tybring-Gjedde, är osäker på om detta drag kommer förbättra relationen med Ryssland.

– Jag anser att man måste vara lite försiktig med vad man gör och jag undrar om Ryssland blir en mer tämjd björn för det här, säger han till NRK.

Precis som Sverige har Norge bantat ner sitt försvar och frågor har ställts om hur bra Norge skulle klara av ett eventuellt angrepp.

Norge är sedan starten 1949 medlem i försvarsalliansen NATO. I samband med att Norges förra statsminister Jens Stoltenberg lämnade statsministerposten i oktober 2014 blev han generalsekreterare i NATO.