Varje dag betalar svenska skattebetalare över 2,5 miljoner kronor för outnyttjade platser på flyktingboenden. Förra höstens flyktingkris pressade kommunerna så hårt att långa avtal tecknades för boenden som nu står tomma och kostar pengar.

Under förra höstens akuta flyktingkris tecknade svenska kommuner avtal med Migrationsverket för hundratals miljoner kronor. Dessa avtal löper ofta under flera år och är inte sällan skrivna på sättet att företagen som hyr ut lokalerna även får betalt för tomma platser.

Dagens Nyheter har granskat avtalen med Migrationsverket och uppger att det i år, fram till och med 31 augusti, har betalats ut över 197 miljoner kronor för outnyttjade platser.

I Bromölla, bara ett stenkast från platsen där Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och civilminister Ardalan Shekarabi (S) igår höll en debatt om lagen om offentlig upphandling (LOU), ligger vandrarhemmet Barnkälla. Vid migrationskrisen tecknade Sölvesborgs kommun ett kontrakt för 1,5 miljoner kronor för hela vandrarhemmet. Ett kontrakt som skrevs helt i onödan då lokalerna stått tomma.

– Ser man det i backspegeln så var det en obehövlig handling. Vi har inte haft någon nytta som till närmelsevis [!] svarat mot den kostnad det inneburit, säger kommunchefen Lars Ericsson till DN.

Kommunerna kan i de flesta fall få statsbidrag för kostnaderna men i slutändan är det skattemedel som finansierar dessa avtal.

Kommuner som har en överenskommelse om att ta emot ensamkommande barn får en engångsersättning på upp till femhundratusen kronor per kalenderår. Dessutom betalar Migrationsverket ut 1 600 kronor per dygn till de kommuner som har ett avtal om att ta emot asylsökande barn.

Idag finns det enligt DN tomma platser motsvarande 2,5 miljoner kronor – om dagen.

– Kommunerna sitter på ganska stora överenskommelser. De ser kanske heller inga anledningar att skriva ner dessa eftersom de får 1 600 kronor i ersättning av oss för en tom plats, säger Kenneth Andersson som arbetar med frågor som rör ensamkommande barn på Migrationsverket, till DN.

 

De 5 kommuner som betalar mest för tomma platser:

  • Göteborg: 53, 4 miljoner kr
  • Sigtuna:  12 miljoner kr
  • Huddinge: 9,5 miljoner kr
  • Karlskrona: 9,4 miljoner kr
  • Ljungby: 9 miljoner kr

Källa: DN