BOSTADSBRISTEN. Stockholm efterlyser bostäder till de nyanlända som har fått uppehållstillstånd och som kommunerna nu enligt lag måste ordna boende till. För Stockholm gäller det 6 000 nyanlända som ska placeras i år och nästa år. Idag var första dagen Stockholmare kunde anmäla sitt intresse.

Den som har en lägenhet som går att dela av eller annan boendelösning som är lämplig att hyra ut kan göra det. Bostaden måste ligga innanför kommungränsen för Stockholms stad, står det att läsa på Stockholms stads webbsida.

Carl Smitterberg på stadsledningskontoret säger att det varit cirka 20 samtal under dagen. Det gick inte att få fram idag hur många som har anmält sig via formuläret på webben, säger han.

– Vi har ingen förväntan utan ser detta som en del av många för att ordna boende. Varje plats är en viktig pusselbit, svarar han i ett sms.

Den som har villa eller radhus kan få upp till 12 000 kronor i ersättning för en fullutrustad bostad. Avskilda rum i bostad med möjlighet att laga mat, tillgång till dusch, toalett och tvättmaskin ger 4 000 kronor i ersättning.

Stockholms stad skriver att de som placeras i privatbostäder antingen är familjer eller ensamkommande vuxna med uppehållstillstånd. De har vistats i Sverige i uppskattningsvis ett till tre år.

Kommuner protesterar

För några dagar sedan krävde  Moderata kommunalråd i Storstockholm att regeringen stoppar utslussningen av nyanlända med uppehållstillstånd.

– Det har gått ett halvår sedan lagen instiftades och nu är det stopp. Det måste vara ett annat tempo i utslussningen så att vi har rimliga förutsättningar att ta emot de här personerna, säger Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby, till SVT.

Även partikamrater från Skåne har protesterat.

– Du kan plocka i princip vilken kommun som helst i Skåne och de skulle hålla med, det finns stora problem med att hantera boendesituationen, säger Lars-Ingvar Ljungman, förbundsordförande för Moderaterna i Skåne, till TT.

SKL har tidigare sagt att kommunerna måste få en paus. Med mindre än tre månader kvar av året har ungefär 12 000 av de nästan 22 000 personer som skulle få bostad i en kommun placerats.  Nästa år ska kommunerna hitta boende till ytterligare 30 600 personer.

Läs mer: https://samtiden.nu/27151/malmo-stad-om-nyanlandas-bostadsbehov-hela-malmo-berors/