Sveriges Radios videoklipp om vem som vinner nobelpriset i litteratur 2016 har blivit anklagat för att vara rasistiskt. Producenten på P1 Kultur, Naila Saleem sa att hon var rädd för att det ”blir ännu en halvdöd vit man”. Nu svarar chefen för kulturredaktionen, Mattias Hermansson, att det inte var deras avsikt att klippet skulle tolkas som det gjorde.

Inför nobelpriset i litteratur igår publicerade kulturredaktionen på Sveriges Radio ett klipp på Facebook där de redogjorde för vilka de trodde låg bra till och vilka de tyckte förtjänade priset. I klippet uttalar sig producenten för P1 Kultur, Naila Saleem och fäller ett uttalande som väckt starka reaktioner i sociala medier. ”Jag vill att Ngũgĩ wa Thiong’o ska vinna men jag är rädd för att det blir ännu en halvdöd vit man och det vore synd”, sa Naila i videon.

 

När Samtiden ringer upp Naila och berättar att vi har frågor om klippet vill hon inte kommentera och lägger på luren.

– Vet du, jag har faktiskt ingen kommentar till det, jag säger nej tack till att kommentera, hejdå.

Du har ingen kommentar till att du pratade om halvdöda vita män?

(samtalet avslutas)

 

Chefen för kulturredaktionen Mattias Hermansson är ansvarig utgivare för den publicerade videon och villig att svara på våra frågor.

Hur ser du på att ni lyfter fram hudfärg?
– Som vi har kommunicerat där så har formuleringen i kombination med utformningen, blev olycklig, det var inte den avsikten som har tolkats som vi hade.

Vad var det för avsikt ni hade?
– Det var att ta upp frågan, det var en av många saker, en av många exempel på olika typer av, nobelpristagare, inför att tillkännagivandet skulle komma.

Ni står inte för formuleringen om en halvdöd vit man?
– Nu har vi ju publicerat den och det får vi stå för att vi har gjort men som sagt, vi konstaterar att det är inte det som var avsatt med hela den här Facebookskärmdumpen på, så det har vi också kommenterat i de trådar och i de diskussioner vi har haft. Vi borde ha gjort på ett annat sätt.

Naila delar den bedömningen?
– Ja vi har konstaterat det båda två att vi borde ha gjort det på ett annat sätt.

– Det kunde ha gjorts på ett annat sätt, avsikten var inte vad den har tolkats som, det var verkligen inte vår avsikt.

Mattias Hermansson tar också på sig ansvaret för situationen.

– Det är ju mitt ansvar som ansvarig utgivare, naturligtvis, så jag tar på mig att vi har gjort det att det blev så.

På sociala medier har uttalandet skapat stora reaktioner bland de som har sett videon. Nyhetschefen på kulturredaktionen, Marie Liljedahl har bemött kritiken genom flera inlägg.

”Vi beklagar den slängiga formuleringen som ryckt ur sitt sammanhang kan missförstås”, skriver hon till de som är upprörda.

Hon vill inte påstå att det är rasistisk att uttrycka sig på det sätt som Naila gör i videon. ”Som vi påpekat flera gånger så är inte detta en rasistisk kommentar”, avslutar hon en diskussion på redaktionens Facebooksida.