LANDSBYGDEN. Mindre orter och landsbygden i Sverige har fått ta mycket stryk då Migrationsverket och  asylentreprenörer har placerat ut asylsökanden i stora, ibland enorma mängder i förhållande till ortsbefolkningen. Sedan tvingas kommunerna ta emot dem fast det saknas både boenden och jobb. Arbetslösheten bland utlandsfödda är nu skyhög i de båda orterna Skara och Götene, skriver Skaraborgs läns tidning.

Skara kommun har den högsta arbetslösheten på åtta år, och nästan dubbelt så hög som genomsnittet i Västra Götalandsregionen. Bland utlandsfödda är 487 personer personer arbetslösa, eller 37,1 procent. Den totala arbetslösheten i Skara var 8,7 procent.

I grannkommunen Götene ökar också arbetslösheten bland utlandsfödda. Den var i september i år uppe i 27,4 procent, motsvarande 180 personer. Det är en ökning med nästan 3 procentenheter sedan augusti. I Götene är det nu fjärde månaden i rad som arbetslöshet bland utlandsfödda stiger. Sedan juni har den vuxit med 8,3 procentenheter. Den totala arbetslösheten i Götene kommun var under september 5,5 procent.

Ett av Bert Karlssons asylboenden, Stora Ekeberg med runt 500 platser, ligger i Skara kommun, och i grannkommunen Götene finns även Lundsbrunns asylboende, som är ett av landets största med över 800 platser. Detta håller just nu på att avvecklas. Det finns även ett boende i Brännebrona utanför Götene med lite över 100 platser. Många av de asylsökande som får uppehållstillstånd placeras i kommunerna där asylboendena ligger.