EUROPA. Högerpolitikern Geert Wilders advokater tog bort hans namnskylt inför den planerade rättegången mot honom idag efter att Wilders meddelat att han inte tänkte närvara. Detta då rättegången är en ”travesti” på yttrandefrihet, uttalade han enligt New York Times. Istället för att gå på rättegången har Wilders postat twittermeddelanden där han återigen berör just det han anklagas i rätten för, att Nederländerna har stora problem med marockanska invandrare.

– Att vara tyst om detta skulle vara fegt, skriver Wilders och refererar till en undersökning 2014 av hans Freedom Party, där 43 procent av nederländarna säger sig vilja ha färre marockaner. ”Ingen rättegångsdom kan ändra det”, skriver han.

Geert Wilders har kritiserat islam, invandring och Europeiska Unionen i kraftfulla ordalag. Detta har fått honom att bli en kontroversiell person i nederländsk politik. Istället för att närvara på rättegången mot honom postade han twittermeddelanden där han konstaterade att Nederländerna har ett stort problem med marockaner, ett eko av det han sa 2014, som ligger till grund för yttrandefrihets-målet.

ska%cc%88rmklipp-2016-10-31-16-48-54

Färre marockaner

Anklagelserna handlar om att han skulle ha förolämpat en grupp baserad på deras ras, samt hets mot folkgrupp och diskriminering. Straffet kan bli upp till två års fängelse, men brukar vanligtvis ge böter. Blir han dömd kan det påverka hans karriär i parlamentet, där han varit partiets ledare sedan 2006.

Det var 2014 som Wilders sa på ett möte: ”Jag frågar er, vill ni ha fler eller färre marockaner i staden?” Publiken svarade ”Färre, färre”. Wilders svarade: ”Okej, då ska vi ordna det, då”. Efter det kom det in anmälningar och klagomål från över 6 000 medborgare.

– Det är en travesti att jag ska stå till svars för att jag talade om färre marockaner, säger han. Inte för att de föraktar alla marockaner eller vill ha ut alla marockaner från landet, utan därför att de är trötta på alla problem och terror orsakade av så många marockaner, säger han och tillägger:

– Om det jag sa är straffbart, då är Nederländerna inte längre ett fritt land utan en diktatur.

Islamkritiker

Geert Wilders är också anmäld för att ha kritiserat islam och åtalet är hets mot folkgrupp mot en religion.

– Islam är en idé, en religion, du har mycket svängrum att kritisera idéer, men när det kommer till befolkningsgrupper, är det en helt annan sak, säger Frans Zonneveld, från åklagarsidan.

– Hans åsikter har berört själva kärnan i denna befolkningsgrupp. Du kan inte välja att vara del av denna befolkningsgrupp eller inte, utan det bestäms av födsel, så det är en helt annan sak.