Det råder polisbrist i hela landet och polisens situation blir allt mer ohållbar. Kommunalråden i Norrland har fått nog. Nu kräver de hjälp av inrikesminister Anders Ygeman (S) som tog emot i Stockholm.

-Man spelar rysk roulette med medborgarna, säger Göran Bergström (S), kommunalråd i Strömsund och före detta polis, till TT.

Det var i augusti som företrädare för 18 kommuner från Norrlands inland skrev ett öppet brev till inrikesminister Ygeman och justitieminister Morgan Johansson (S).

Läget anses akut. En majoritet av norrländska poliser överväger att sluta. Drygt var fjärde polis letar dessutom aktivt efter ett annat jobb.

Det handlar om för dålig grundbemanning och för långa avstånd. Kommunföreträdarna riktar även kritik mot polisens omorganisation.

-Den nya polisorganisationen hade goda intentioner och hade fokus på att komma närmare medborgarna, men det har blivit precis tvärtom, säger Göran Bergström.

Länskommunikationscentralen har flyttats från Östersund till Umeå, vilket upplevs som negativt. Inte bara personal fattas utan även lokalkännedom.

–Man larmar ut polisbilar till fel platser och blir det skottlossning så kommer inte ens polisen, säger han.

I somras larmade två flickor i Strömsunds kommun att en man skjutit efter dem, men ingen polis kom eftersom det inte fanns någon att skicka, enligt SVT Nyheter Jämtland. Enligt Göran Bergström finns risken att medborgarna tar lagen i egna händer när förtroendet för att polisen kommer försvinner. Även fjällräddningen anses hotad. Göran Bergström föreslår minimitider för utryckning vid allvarligare händelser och ett glesbygdsbidrag för att poliser ska söka sig till Norrland.

Till mötet under måndagen hade Ygeman bland annat med sig förslag till mer samarbete med norsk polis om glesbygdsområdena. Göran Bergström uppges vara nöjd, uppger TT.

– Vi har fått många positiva svar, till exempel när vi tittar på våra möjligheter att kunna påverka rekryteringen lokalt, säger han till TT.

Det diskuterades även förutsättningar för distansutbildningar vid Mittuniversitetet i Östersund, samt att skapa bättre förutsättningar för deltidspension så att poliser ska kunna arbeta längre.

Frågan är hur mycket det hjälper och om man hinner. Svensk polis arbetssituation blir alltmer ohållbar. Fyra av tio poliser lider av sömnsvårigheter och över hälften upplever negativ stress på jobbet. Det visar en undersökning bland 4 000 poliser som fackförbundet Polisförbundet beställt, utförd av Novus.

-Det är ju sådana siffror som visar att Sveriges poliskår är rejält sliten och nednött, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz till Ekot och varnar för att det finns risk för fatala misstag på grund av stressen.

FAKTA: Kommuner som kräver fler poliser i Norrland
Arjeplog, Arvidsjaur, Sorsele, Malå, Norsjö, Storuman, Vilhelmina, Kramfors, Dorotea, Åsele, Strömsund, Krokom, Ragunda, Östersund, Bräcke, Åre, Berg, Härjedalen
Källa: Svt Nyheter Jämtland

 

 

.