I kvällens tevesända partiledardebatt i SVT utsattes Jimmie Åkesson för hårda påhopp av flera av deltagarna. Det hettade till ordentligt när statsministern kastade ut anklagelser om nazism som Åkesson med emfas tillbakavisade.

Det var när statsministern kastade ur sig anklagelser om ”nazistiskt parti” mot Åkesson som det blev som mest laddat. Det finns inga studier och forskare som ställer upp på den beskrivningen. Inga belägg har lagts fram.

– Det är beklagligt att Stefan Löfven fortsätter häva ur sig massa fula ord, sa Åkesson och visade en lista där en mängd socialdemokratiska och miljöpartistiska företrädare gjort oacceptabla uttalanden. Ändå är det bara SD som anklagas för extremism.

Sedan riktade också andra partiledare, Sjöstedt, Fridolin, Lööf och Busch Thor oseriös smutskastning mot Sverigedemokraterna. Även om Åkesson hamnade i tidsnöd förmedlade han tydligt den frustrationen han känner över de orättvisa anklagelserna.

Det återstår att se vad tevetittarna tyckte om att flertalet debattörer gaddade ihop sig och försökte mobba ut en av deltagarna.

Integration
Ett annat teman som diskuterades under den första timmen var integration. Jimmie Åkesson konstaterade att diskussionen mest var gammal skåpmat eftersom man i årtionden talat om utbildning och jobb, utan att ha lyckats. Han lyfte in andra aspekter som krävs för en fungerande integration i det svenska samhället, behovet av att nyanlända tar till sig svensk kultur.

Regeringsfrågan
Det blev en krånglig och omständig diskussion där de rödgröna och allianspartierna inte ville ge samlade svar på hur landet ska styras efter nästa val.

– De sitter kvar i sandlådan, sa Åkesson. Han tittade på allianspartierna och påpekade att ”Löfven är statsminister tack vare er, inte på grund av mig”.

Stefan Löfven gjorde på nytt klart att han inte tänker avgå som statsminister även om han förlorar nästa val. Skälet är att han vet att allianspartierna inte kan fälla honom utan stöd av Sverigedemokraterna.

Eftersom Centerpartiet och Liberalerna har sagt att de inte tänker sitta i en regering som är beroende av Sverigedemokraterna, betyder de att de inte kan fälla honom.

Till skillnad från de borgerliga har Stefan Löfven tagit in att Sverigedemokraterna är ett tredje block i riksdagen. Det är förklaringen till att han så starkt attackerar SD. Genom att stigmatisera partiet vill han skrämma M från att samtala med riksdagens näst största icke-socialistiska parti.

Sammanfattningsvis visade debatten att svensk politik inte längre består av två block. Sverigedemokraterna stod i centrum av diskussionen, och just därför blev partiet så som utmanare och hot mot de gamla partiernas makt hårt attackerat.