Ungerns premiärminister menar att folkomröstningen en seger för hans linje att stoppa migrationen. Bilden är från 2015. Bild: Mstyslav Chernov

Victor Orbán menar att folkomröstningen är en stor seger för hans linje att stoppa migrationen.  Bild: Mstyslav Chernov

Ungerns premiärminister ser resultatet av folkomröstningen som en seger, och kräver att EUs beslutsfattare tar hänsyn till det. Själv tänker han ändra Ungerns konstitution för att göra resultatet bindande, enligt BBC.

Det blev ett rungande nej för Victor Orbáns linje, även om för få röstade för att folkomröstningen ska vara giltig. Orbàn säger att “medan en giltig folkomröstning alltid är bättre än en ogiltig”, ger den extremt höga andel nej-rösterna honom mandat att gå till Bryssel nästa vecka “för att försäkra sig om att vi inte tvingas acceptera i Ungern personer vi inte vill leva med”, skriver The Guardian.

En regeringstalesman säger till ungersk press att budskapet är tydligt och att resultatet är bindande “politiskt och legalt” medan oppositionen hävdar att regeringen inte fick det stöd som den behöver.

Nästan 98 procent av de som röstade i söndagens folkomröstning sa nej. Men bara knappt 44 procent av valberättigade röstade, när 50 procent krävdes för att den ska vara giltig.

Orbán lyfter också fram att fler röstade “nej” än antalet som röstade “ja” till EU för 13 år sedan.

Enligt bedömare hade Orbán hoppats på att hela Europa kommit efter och hållit folkomröstningar om EUs tvingande migrant-kvoter.

Folkomröstningen handlade om Ungerns 1294 migranter och flyktingar som ska omfördelas från flyktingläger i Grekland och Italien enligt bindande EU-avtal. Det kontroversiella avtalet innefattar omplacering av 160 000 totalt.

“Vill du att EU ska kunna tvinga Ungern att acceptera att icke-ungrare placeras i landet utan parlamentets godkännande?” var frågan på valsedeln.

Men folkomröstningen handlade egentligen om mycket mer. Det handlar både om anti-migration och anti-EU, men också att Orbán ser sig som ledare för ett kulturellt uppror i Europa, mot EU-centralisering och för ett försvarande av nationalstater och europeiska liberala västdemokratier.

Orbán ser sig som talesperson för det europeiska folket. Med folkomröstningen hoppades han att andra länder skulle följa efter exemplet att låta medborgarna säga sitt. Men de andra EU-länderna använder istället genomgående taktiken att ignorera.

Orbáns folkomröstning handlar däremot inte om Huxit, att Ungern ska lämna EU. Han är väl medveten om att för stor del av ekonomin vilar på EU.

Under de senaste årens gigantiska migrantströmmar blev Ungern ett transit-land på den västra Balkanrutten mot Tyskland och andra länder. I ett försök att stoppa strömmarna har Victor Orbán stängt gränsen mot Serbien och Kroatien.