Via gasbolaget Gazprom vill ryssarna kliva iland på Gotland och upprätta bas i Slite hamn. Överbefälhavaren Micael Bydén anser att Sverige inte ska godkänna tilltaget.

Inför byggandet av naturgasledningen Nord Stream 2 på botten av Östersjön vill en företagsgrupp ledd av ryska gasbolaget Gazprom hyra gotländska Slite hamn.

Projektledningen har kontaktat Region Gotland med en förfrågan. Man erbjuder upp till 50 miljoner kronor för att få använda hamnen.

Försvarsmakten har gett en bedömning till regeringen som inte är offentlig. Överbefälhavaren Micael Bydén har tidigare inte velat uttala sig om vilken ståndpunkt försvarsmakten framfört. Men nu har Bydén tydliggjort att Försvarsmakten är kritisk till förslaget.

– Det är väl klart att jag har synpunkter. Och då är inte de synpunkterna i grund och botten det jag helst vill, att ett annat land oavsett vilket det är, ska ha tillgång till en infrastruktur som över tiden är väldigt viktig för försvarsmakten. Det måste jag kunna få säga, säger Bydén till SVT.

Tidigare i år har ÖB meddelat att försvarsmakten åter ska förlägga permanenta förband på Gotland.

– Med det här så säger vi att vi är på plats, vi tar ansvar. Vi bygger en tröskeleffekt som ska få någon annan att tänka till både en och två gånger innan man gör någonting, säger han.

Överbefälhavaren är också tydlig med vilket land som han bedömer utmanar säkerheten i området.

– Kom ihåg det ryska agerandet, illegal annektering av Krim. Fortsatta militära aktioner i östra Ukraina, som fortfarande pågår. Vi ser också motsvarande verksamhet i Syrien. Det är det här som utmanar det europeiska säkerhetsläget och ingenting annat, konstaterar ÖB.