Trots Turkiet-avtalet intensifieras båttrafiken med migranter från Afrika. Italien är desperat då man på bara några dagar tagit emot 11 000 människor, upplockade från överlastade båtar. Fortsätter det kan summan mycket väl motsvara uppåt en miljon migranter per år, samma som 2015. På fredagen sa Italiens utrikesminister Paolo Gentiloni att hans land skulle uppskatta ett avtal mellan EU och de afrikanska länderna, liknande det man slutit med Turkiet.

Rutten från Libyen till de grekiska öarna har stängts i och med avtalet med Turkiet, men migranterna söker nya vägar och flödet fortsätter in i Europa. På bara ett par dagar har kustbevakningen tagit iland 11 000 migranter till Italien. Bland dem fanns brännskadade kvinnor och barn, kvinnor som fött barn under resan och minst ett 20-tal har dött under resan.

EU sjösatte i torsdags sin nya Europeiska gräns- och kustbevakningsmyndighet, EBCG. Denna har skapats för att inte upprepa förra årets okontrollerade inflöde när 1,3 miljoner flyktingar och migranter kom in i EU, rapporterar tidningen The National. Den utökade gränsstyrkan tros vara anledningen till stigande aktivitet hos smugglarna och den nya stora migrantströmmen från Afrika. Även de lugna vattnen kan ha fått fler att skynda sig att ge sig av och korsa Medelhavet innan vintern, enligt Daily Mail.

Skapandet av EBCG beslutades tidigare i år av alla 28 medlemsländer. Gränsstyrkan, med en årlig budget på 320 miljoner euro, 1 000 man och en reservpool på 1 500 reservvakter, ska återupprätta det sargade Schengenområdet. Styrkan har redan börjat operera vid den bulgariska gränsen mot Turkiet, den allt mer populära landrutten in i Europa. 120 tjänstemän ska även placeras i Bulgarien, som har byggt ett kontroversiellt stängsel, vilket har hävt inflödet från Turkiet med en tredjedel i år. De öst- och centraleuropeiska länder har länge varit missnöjda med Tysklands öppna dörrar-politik som de menar har tillåtit extremister att ta sig in under falska förespeglingar som flyktingar för att utföra terrorattacker i Europa.

Men medan migrantströmmarna till Bulgarien och Grekland, som var huvudmålen förra hösten, har krympt ihop, fortsätter samma antal fortfarande att komma till Italien, skriver The Independent. Bittra strider rasar över hur dessa migranter ska fördelas. Hittills i år har minst 142 000 migranter nått Italiens gräns. 3 100 har dött under resan. Döden på Medelhavet har inte stannat av i och med avtalet med Turkiet.