Under en integrationskonferens i Oslo får statsminister Erna Solberg (Høyre) frågan om en kvinna i niqab skulle kunna jobba hos henne. Svaret blev ett rakt och tydligt ”nej”.

En reporter frågar om hon skulle kunna få ett jobb hos Erna Solberg om hon dök upp i en niqab på statsministerns kontor.

– Nej, du hade troligen inte fått jobb vare sig hos mig eller hos många andra om du hade haft niqab på dig, svarade statsministern till NRK.

– Du får välja vad du vill på fritiden, men i arbetslivet är det klart att vi önskar att se varandras ansikten.

Erna Solberg säger att människor ska tillåtas att visa sin religiösa tillhörighet i arbetslivet, men att det är viktigt att sätta gränser.

– Niqab och burka är inget stort problem i Norge, men det finns en del som bär det. Jag upplever det som att det till stor del är ett politiskt ställningstagande. De som bär plaggen vill utmana gränserna i det norska samhället. Då måste vi sätta gränser, säger Solberg.

– I Norge äter vi gris, dricker alkohol och visar våra ansikten, säger integrationsminister Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet och tillägger att det är invandrarna själva som har ansvar för att anpassa sig till det norska arbetslivet och norsk kultur.

– Om du vill in på arbetsmarknaden behöver du överväga din situation och tänka över vad du själv kan göra för att du ska bli attraktiv för arbetslivet. När man ska på anställningsintervju i Norge går man som regel inte i keps eller träningsoverall, man behöver tänka på hur man framstår, säger Listhaug.

Solberg säger tilt NRK att hon instämmer med Listhaug.

– Jobbar du på en restaurang som serverar griskött, är det ditt jobb också. Då kan du inte välja om du vill hantera griskött eller inte, det är ingen rättighet du kan ha, säger Solberg.