IMMIGRATION. Somalier kan mista sin flyktingstatus i Norge. Invandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) menar att bättre förhållanden i Somalia är orsaken. – Detta är första gången som vi startar ett återkallande av uppehållstillstånd i så stor skala i Norge, säger hon till NRK. 

Norska myndigheter menar att det har blivit tryggare i bland annat huvudstaden Mogadishu efter 2012. De 1 600 berörda är personer som kom till Norge från och med 2012 och fram till att Norge ändrade sin asylpraxis 2014.

– Det har gjorts en värdering av situationen i Somalia och man ser att grunden för skydd har ändrat sig, säger Sylvi Listhaug.

Regeringen har gett en instruktion till invandrarmyndigheten UDI om att starta en process med tillbakakallande av uppehållstillstånd. Återkallandet är ett resultat av avtal regeringen gjorde med Arbeiderpartiet, Venstre och Kristelig Folkeparti i november förra året.

Norska invandrarmyndigheten UDI har beslutat att 1 600 personer kan vara aktuella för att få sin flyktingstatusförklaring tillbakadragen. Även barnfamiljer och ensamkommande minderåriga kan komma ifråga.

– Blir jag tillbakaskickad, riskerar jag att bli dödad av Al-Shabaab på grund av min religiösa inriktning, säger en somalisk man till NRK.

Han är en av de som har fått brev där han förvarnas om att hans flyktingstatus i Norge kan komma att upphöra.

Bashe Musse, som leder Somalisk nettverk, uppger till NRK att han är skakad.

– Jag tycker detta är förfärligt för det berör många barnfamiljer. Vi vet att säkerheten inte är på plats i Mogadishu och att det råder stor instabilitet där, säger han.