USA. Trump förändrar Amerika. Det säger brittiske förre Ukip-ledaren Nigel Farage. Då menar han inte alla skandalerna på båda sidor, utan att människor både i USA och här i Europa söker en ny väg.

Förre Ukip- ledaren, som ledde kampanjen som fick Storbritannien att lämna EU i Brexit-omröstningen, stöder presidentkandidaten Donald Trump. Inför debatten, den tredje och sista mellan kandidaterna som var i natt, var han på plats i Las Vegas för att stötta Trump.

Enligt Farage har det mobiliserats en slags vidsträckt folkrörelse både i USA och i Europa i och med Brexit, av alla de människor som är kritiska till hur utvecklingen har blivit i Västeuropa och USA.

– Många tycker att det globala etablissemanget har lett oss ut på en väldigt dålig väg, där de rika har blivit rikare och de fattiga fattigare. Och det här fungerar helt enkelt inte längre, säger Nigel Farage i ett youtube-klipp.

Att kunna bestämma över sina egna gränser, skydda sin inhemska industri och ta vara på sin egen befolkning istället för att styras av en byråkratikoloss i Bryssel, eller för den delen en global finansmarknad och industrier som flyttar dit det är billigast att producera, är del i det tänket. Det finns också kritik mot en stor invandring, illegal och asylinvandring.

Nigel Farage pekar istället ut en annan väg, som han menar redan har påbörjats med Brexit.

– Det kommer att ta ett par tre år att komma på fötter efter Brexit, men sedan kommer alla dessa vanliga män och kvinnor kunna skapa små företag och i förlängningen bygga riktiga ekonomiska värden.

Inte republikan

Han ser inte Donald Trump som en renodlad republikan, utan mer av en självständig spelare, som går fram i egenskap av sig själv.

– Om Trump vinner kommer Amerika aldrig att bli sig likt, för då ändrar man riktning.

Men även om han inte gör det kommer förändring att ske, fast längre fram, menar Nigel Farage.

– För detta kommer inte att försvinna, alla dessa människor som vill ha ändring, de kommer inte att försvinna. Vi har vält Amerika, säger han.

Nigel Farage säger att samma folkliga eller nationalistiska strömningar växer över Europa.

– Det är inte bara i USA, vi har folk i Tyskland, Frankrike, Ungern, Italien, de vill samma sak. Överallt säger de att den globala eliten har lett oss på en dålig väg.