Ledaren för franska Nationella Fronten, Marine Le Pen, tänker förbjuda alla religiösa symboler om hon blir president nästa år. Det gäller även judiska och kristna utmärkande kännetecken, som den judiska kippan.  – Det är en nödvändig uppoffring för att kunna bekämpa radikal islams framfart i Frankrike, säger partiledaren i en intervju.

Om Marine Le Pen blir vald till president i valet i april nästa år, lovar hon att utöka förbudet mot religiös klädsel till hela det offentliga rummet. Det innebär att hon kommer att utöka 2004 års lag som förbjuder religiösa symboler i grundskolan till att gälla överallt.

En nödvändig uppoffring för att bekämpa radikal islams framfart, deklarerar partiledareni en intervju med Frankrikes BFMTV station.

– Jag kommer att förbjuda alla symboler i det offentliga rummet, säger Le Pen, som understryker att hon vet att det blir en uppoffring.

– Men jag anser att situationen är alltför allvarlig idag. Jag tror att varje fransk person, inklusive våra judiska bröder, kan förstå om vi ber dem om denna uppoffring för att hjälpa till att bekämpa framväxten av islamisk extremism, säger hon.

Hon säger att hon är absolut övertygad om att de kommer att vara med därför att det handlar om att värna landets intressen.

Sekulärt land

Frankrike är ett av de mest sekulära länderna i världen. Frankrike gör strikt åtskillnad mellan religion och offentlighet, och menar att frånvaron av religiösa kännetecken hjälper till att undvika sekteristiska konflikter samt uppmuntrar jämlikhet. Frankrike har också lidit svårt av islamistiska terrordåd de senaste åren.

Förslaget kommer efter att ett 30-tal franska städer har förbjudit burkinin, mestadels runt den sydöstra kusten. Burkiniförbudet har startat en hätsk debatt om det heltäckande badplagget, om jämlikhet och om Frankrikes strängt omhuldade sekulära samhällsvärderingar.

Förre presidenten Nicolas Sarkozy har beskrivit burkinin som en ”provokation” och sa att han skulle införa ett landsomfattande förbud om han väljs att leda landet nästa år.

Läs mer: http://www.theaustralian.com.au/news/world/the-times/marine-le-pen-would-ban-religious-dress-in-public-to-fight-islam/news-story/e6fd6a5d5b8c2a9807f851be8c3ba0ac