SKARABORG. Migrationsverkets besked om att avveckla asylboenden över hela landet skakar om. I den lilla orten Lundsbrunn i Skaraborg ska en av Sveriges största anläggningar tömmas under hösten. För ett år sedan blev 880 invånare det dubbla. Men vad som blir av den före detta anrika kurorten nu finns ännu inga svar på.

Ägaren Kamran Redjamand, med ursprung från Iran, har i princip inte gått att nå av media sedan det kaotiska informationsmötet med ortsborna för nästan exakt ett år sedan. Han försvann från en presskonferens där många väntade på att få ställa frågor.

Lundsbrunns kurort är en anläggning med anor långt tillbaka. I den över 280 år gamla kurorten ligger utloppet av källan inglasat i brunnssalen. Ägaren Kamran Redjamand var lite av medias älskling när han tog över. Det skrevs många artiklar om hans bakgrund som flykting som tog sig upp, civilekonomen som startade korvkiosk som han arbetade upp till flera företag innan han köpte kurorten.

– Det var inte så svårt att lära sig yrket. Jag hade varit revolutionär, rebell, svarvare, montör, taxichaufför och kioskägare. Jag anpassade mig, och jag tror att alla har den där förändrings- och anpassningsgenen i sig, säger Kamran Redjamand till DN.

Ville sälja sina hus

När beslutet kom att turistanläggningen skulle bli asylboende ställde många sina barn i kö i andra skolor och försökte sälja sina hus.

— Tyvärr så är många hus nu till salu i Lundsbrunn. Det är bara att kolla på Hemnet, sa kommunchefen Jerker Andersson-Liljestrand till lokaltidningen SkLT i en öppenhjärtig kommentar förra hösten.

Riktigt så illa blev det inte, berättar han idag.

– Skolan har löst sin uppgift väl. Många som sa så ifrån början har inte gjort slag i saken och flyttat ifrån Lundsbrunn.

Oviss framtid

Kamran Redjamand bor i Mölndal och sitter i fem styrelser, varav Lundsbrunns Konferens & Kurort AB är störst, som omsätter 39,7 miljoner kronor och har en vinst på 11,6 miljoner senaste räkenskapsår.

Samtiden söker Kamran Redjamand, som inte ringer tillbaka, men hans vice vd i bolaget, Mehregan Redjamand, säger att man inte har bestämt vad man ska göra.

– Det är helt omöjligt att säga hur det kommer se ut. Allt är ovisst. Det har ändrats, först sa Migrationsverket att avveckling skulle ske 2017, men sedan blev det nu.

På frågan om asylanläggningen med 723 platser kan bli spaanläggning igen säger han: – Vi utesluter ingenting.