Statsminister Stefan Löfven vägrade kalla Saudiarabien för en diktatur inför sin resa dit. ”Jag vill inte sätta etiketter”, sa han då. Några dagar innan hade det dock gått bra att sätta etikett på landets tredje största parti, Sverigedemokraterna, i partiledardebatten. Birgitta Ohlsson, Liberalernas utrikespolitiska talesperson, har retat upp sig rejält på Löfvens vägran, kallat Saudiresa för ”en pr-tripp för näringslivet”, samt lämnat in en KU-anmälan.

”Utifrån den beskrivning som utrikes­departementet ger av läget för de politiska och medborgerliga rättigheterna i Saudiarabien förefaller det svårbegripligt att regeringschefen inte vill beteckna Saudiarabien som diktatur”, skriver Birgitta Ohlsson. Hon menar att statsministern kunde sätta etikett på Pinochet-regimen 2015 och använde uttrycket ”diktaturens Chile”.

Stefan Löfven tänkte säkert inte reta upp saudierna igen efter förra årets kraschade diplomatiska relationer mellan Sverige och Saudiarabien, som resulterade i ett uppsagt militärt samförståndsavtal. Anledningen var att utrikesminister Margot Wallström (S) kallade landet för diktatur och domen mot bloggaren Raif Badawi – 100 piskrapp och tio års fängelse – för “närmast medeltida”. Hon kritiserade även kvinnors brist på rättigheter.

Agendan för helgens resa var export och handel och Stefan Löfven hade med sig en delegation från den svenska regeringen och affärs­mannen Marcus Wallenberg. Trycket var stort på Löfven att lyfta kvinnofrågan. Men när han jämförde situationen för kvinnor i Saudiarabien med de svenska kvinnornas.  – Det är klart att det finns, liksom hemma i Sverige, hinder för kvinnor, sade han enligt Expressen.

– Bristande fungerande äldreomsorg gör att kvinnor går ner till deltid och slutar arbeta också i Sverige. Det finns på båda sidor hinder för kvinnors deltagande. Men det måste respektive land ta i med.

Kritiken blev högljudd i Sverige och på kvällen gjorde statsministern en helomvändning och menar att det inte går att jämföra och att han aldrig gjort någon sådan jämförelse.