TYSKLAND. Angela Merkel har fått en backlash på sin öppna dörrar-politik och högerpartiet Alternativ för Tyskland (AfD), har gått fram som en raket. Partiledaren, Frauke Petry, är partiets nya superstjärna. Fyrabarnsmamma, naturvetenskaplig forskare och massor av karisma.

Flera nationalistiska och konservativa partier har vuxit fram i Europa och drar till sig stora grupper väljare, som sätter sig upp mot den i stort sett obegränsade invandringen. Tyskland tog emot 1,1 miljon migranter 2015. Frau Merkels “wir scaffen das” politik, “vi klarar det”, elektrifierade högern. Merkel anklagades för att sälja ut landet för att putsa sin status utomlands. Väljare började flockas hos AfD med sitt tydliga anti-immigration och anti-islamiseringsbudskap.

Refugees welcome-skyltarna på tågstationer känns avlägsna idag. Efter Köln, då tusentals tyska kvinnor sexattackerades på nyårsnatten, har tyskarna dragit öronen åt sig. Sommarens terrorattacker och dåd liksom rapporter om sexövergrepp och våld har bidragit till nedkylningen.

Det är i spåren av detta har AfDs popularitet har vuxit. Under Frauke Petrys ledning har det nationalistiska partiet blivit det mest framgångsrika högerpartiet sedan andra världskriget. Med över 20 procent av rösterna kom partiet tvåa i delstatsvalet och skickade ner Merkels CDU till en förödmjukande tredje plats. Socialdemokraterna (SPD) vann med drygt 30 procent av rösterna. Petry sa öppet att vinsten var tack vare Merkels ”katastrofala migrationspolitik”.

Nästa års tyska val kan bli historiskt då mätningar pekar på att AfD kommer in i förbundsdagen. Redan nu flirtar Merkels eget parti med uppstickaren, till frau Merkels förnedring. En partitopp gick nyligen ut med att CDU bör gå ihop med konkurrenten.

Tidningen The New Yorker följde Frauke Petry under en månad. Den 41-åriga kvinnans möten har en air av superstjärna-turné, beskriver tidningen. Hela staden tapetseras med affischer och när det är dags fylls platsen med poliser och demonstranter. Hon har kallats en tysk Donald Trump, då hon strör kontroversiella uttalanden omkring sig och är öppen med att hon använder provokation som ett verktyg. Trots att Petry kritiserar medierna för att vara partiska, har hon lyckats dominera så till den grad att en besökare kan tro att AfD är partiet som styr Tyskland, enligt The New Yorker.

I decennier har den tyska högern varit en begränsad kraft, från ex-nazister på 60- och 70-talen till läderklädda skinheads på 80-talet. Petry är helt annorlunda, en avväpnande helyllefigur, en businesskvinna med doktorsexamen i kemi, som drar paralleller mellan politik och laboratorieforskning.

Hon vill förbjuda slöja i skolor och universitet, samt förbjuda minareter. Mest omstritt har uttalandet varit att islam inte hör hemma i Tyskland. Det blev skandal när hon kritiserade fotbollsstjärnan Mesut Özil för att posta bilder från en pilgrimsresa till Mecka samt för att han inte sjöng med i nationalsången.

Har du ens träffat någon flykting? undrar New Yorkers reporter.

– Jag har besökt ett asylboende. Även om det var sant att maten kanske inte var så bra, såg jag hur de hade kastat mat och även exkrementer på väggarna, jag såg hur de uppförde sig. Och jag tänkte, det här kommer inte att fungera, säger Frauke Petry till The New Yorker.

Behöver vi inte ung arbetskraft i vårt land med en åldrande befolkning? fortsätter reportern.

– Ska jag vara ärlig har jag svårt att se dessa muslimska män torka äldre tyska pensionärer i rumpan, svarar hon frankt.