VÅLDTÄKTER. I Sverige har på kort tid två insamlingar till våldtäktsoffer skett. Först samlades 140 000 kronor in till den rullstolsburna kvinna som gruppvåldtogs av fem eller sex män på Gotland för några veckor sedan. Därefter samlades 400 000 kronor in till en kvinna i Ludvika som gruppvåldtogs av tre män från Eritrea som friades i hovrätten.

Chocken och vreden hos många som upplever detta djupt felaktigt har fått till följd att insamlingar med stora belopp har skett. Det ser ut som ett klart underbetyg för tilliten till rättssäkerheten i folkmedvetandet.

Den uppmärksammade gruppvåldtäkten på Gotland, där de misstänkta förövarna, som uppges vara asylsökande män, släpptes efter några dagar. De är dock fortsatt misstänkta. Detta ledde till stor vrede hos befolkningen och en spontan manifestation. Upprördheten i spåren av händelserna, fick skribenten och folkbildaren Jan Sjunnesson att starta en insamling och kunde kort efteråt överlämna 140 000 kronor till offrets anhöriga.

Nyligen föll domen i ett annat uppmärksammad gruppvåldtäktsmål där en kvinna överfölls och våldtogs utomhus i Ludvika. Förövarna friades helt i hovrätten då det inte gick att bevisa vem som hade gjort vad, ansåg rätten. Den våldtagna kvinnan blev helt utan skadestånd som hon hade tilldömts tidigare. Däremot blev en av förövarna tilldömd ett skadestånd på 140 000 kronor för att han suttit häktad.

Journalisten Joakim Lamotte startade en insamling till kvinnan och berättar på sin facebook idag att han nu fått in 400 000 kronor att överlämna.

ska%cc%88rmklipp-2016-10-27-14-18-31