RIKSDAGEN. Anna Kinberg Batra och Jimmie Åkesson duellerade om regeringsfrågan under förmiddagens partiledardebatt i riksdagen.

Åkesson konstaterat att allianspartierna vilken dag som helst kan fälla den rödgröna regeringen, men man avstår. Ändå talar man om att bilda en alliansregering. Dessutom har allianspartierna olika inriktning i migrationspolitiken.

– Hur ska man få ihop detta? Hur ser den kompromissen ut. Centerpartiet har pratat om 40 miljoner invandrare till Sverige. Är kompromissen 20 miljoner invandrare? Hur ska du sätta kraft bakom orden om en skärpt invandringspolitik, som vi hört från er det senaste året, frågade Åkesson.

Moderatledaren svarade

– Det var när vi i Moderaterna hade omprövat vår politik som vi drev regeringen framför oss för att vidta nödvändiga åtgärder hösten 2015. Hur partierna röstat nu i år är också väl känt. Det är helt uteslutet att Sverige går tillbaka till en ohållbar situation och vi behöver en långsiktig hållbar migrationspolitik.

Här finns enligt Kinberg Batra en värderingsgemenskap med allianspartierna om ordning och reda i svenskt mottagande, och vi behöver ordning och reda på svenska arbetsmarknaden där man kan gå från bidrag till arbete. Och ta den stora integrationsutmaning vi har framför oss, avslutade hon.

Frågan är om svenska folket blev mer klokare om hur regeringsfrågan ska lösas.