Min förhoppning är att Pelle Svanslös kommer tillbaka och ställer allt till rätta i den röra som Måns Matt och hans polare ställer till med. Det vore synd om mobbing institutionaliseras, om lögner triumferar, om förtal systematiseras, skriver Uffe Hansen.

Plötsligt dyker en nyhet upp – en ny historia om Pelle Svanslös ska släppas, men jag får veta att det snarare är Måns et consortes som spelar huvudrollen. Det hade kunnat vara harmlöst, men med expressfart hetsar häxpressen mot möss och människor. Bruna råttor får kraven på utrensning att nå nya höjder.

Chefredaktören, Måns Matt, och en av hans följeslagare katten Cecilia är på jakt med penna, gift och hagel – de vill inte missa någon i hagen där de bruna råttorna lär finnas i massor. Någon definition av vem som är en brun råtta framgår inte av historien.

Tonen i den nyhet som florerar andas desperation och en vän av ordning undrar varför det inte finns en human inställning till råttor. Själv har jag ägt bruna marsvin och de har många gånger kuttrat i min trädgård så att barnen skrattat och myst i pälsvärmen. Det finns också bruna ekorrar i hagen och de är ofta i granarna och älskar kottarna. Det förefaller drastiskt att avliva dessa små, mysiga råttor.

Det är tydligt att katten Cecilia med sin chef flåsande i nacken har fått nog. Den frid de upplevt under många år som åsiktsmaskiner i etablissemangets tjänst är rubbad och det är synbarligen de bruna råttornas fel. Det går bra att hylla det fria ordet så länge hjärntvätten består, varvid diskussion är lika med styrning som utförs av en liten klick med fina adresser i storstaden, katter med vassa klor och tolkningsföreträde som befolkar våra etablerade nyhetsredaktioner.

I Cecilias lokaltidning, Östermalmsnytt, finns en artikel om en råttinvasion runt Karlaplan. För läsarna är platsen kanske inte bekant, men det är ett område för fina katter som har ett behov av att markera sin status genom rätt adress. Cecilia känner området väl och spatserar regelbundet i kvarteren.

Östermalmsnytt meddelar att orsaken till råttinvasionen är ett ineffektivt råttgift och att det effektiva giftet inte får användas. Kanske är ett senkommet uppvaknade från kommunen ett välkommet budskap. Dispens har utfärdats så nu kan råttorna utrotas. Jag kan förstå att det är en stor sak på Cecilias nyhetsredaktion, som får chefredaktörens kinder att blossa av rodnad, att Östermalms invånare ska behöva uthärda bruna råttor. Jag tycket emellertid synd om hundarna som kan få i sig giftet.

Krafsar man på nyhetsytan ser jag till min förskräckelse att de bruna råttorna kan vara människor av kött och blod, råttor som metafor.

Alla som hyser en nationell grundsyn är således råttor.

Plötsligt varnas i häxpressen för en ny fara som lär vara lierad med de bruna råttorna: en rysk, brun björn lär böla runt hagen för att påkalla allas uppmärksamhet. Får man tro chefredaktör, Måns Matt, finns en utväg, en allians med katterna i väst, från det stora landet med de stora pengarna och de kraftfulla vapnen. De lär prata samma språk som Måns Matt och lägga hagar i ruiner. Det finns således en rad hagar i Mellanöstern där ingen brun, grå eller svart råtta lär klara av att leva.

För Måns Matt och hans gelikar är det viktigt att hetsa mot den bruna björnen och sammankoppla honom med de bruna råttorna, dels för att hets och hat är deras livsluft, dels för att framkalla legitima krav på exekutionspatruller.

Senaste nytt i den ständiga jakten är Måns Matts drev om den påstått bruna råttan med det kungliga namnet Oscar. Råttan har efterliknat Charlie Chaplins film diktatorn och gjort parodi över några i vårt södra grannland, men Måns Matt ser en chans att komma åt vad han kallar de bruna råttornas parti. Därför ska Oscars parodi förvandlas till blodigt allvar, därför ska alla få uttala sig som är offer, som är kränkta, men ingen får ställa sig frågan om Chaplins film om diktatorn i samma veva ska förbjudas.

Det gäller att befinna sig på rätt sida av stängslet runt hagen.

Min förhoppning är att Pelle Svanslös kommer tillbaka och ställer allt till rätta i den röra som Måns Matt och hans polare ställer till med. Det vore synd om mobbing institutionaliseras, om lögner triumferar, om förtal systematiseras, åtminstone om ni som jag hellre lever i ett land där Pelle Svanslös rättfärdighet råder. Påhittade elaka, bruna råttor som ska finnas i överflöd och dölja sin rätta identitet är en nyhetsanka som måste försvinna.

Uffe Hansen