Gotländskan Camilla Sandelius, 26, är arg för att lokaltidningen kallar henne och medborgargardet för en “rasistisk mobb”. – De kallar vanligt folk för rasister. Hur kan de stämpla oss så bara för att vi protesterar mot gruppvåldtäkten och vill hedra offret? säger hon.

Samtiden fick en exklusiv intervju med Camilla Sandelius förra veckan om hur stämningen var på ön efter den misstänkta gruppvåldtäkten av en rullstolsburen 30-årig gotländska förra lördagen. Camilla berättade om att ett 100-tal av lokalbefolkningen spontant hade sökt sig ut för att visa avsky för brottet och hedra offret. Hon håller även i ett medborgargarde som samlas och håller varandra informerade om vad som händer i vad de upplever det förändrade klimatet på ön.

– Det är helt vanliga människor som har fått nog av hur invandringen har förändrat Gotland.

Sedan Camilla gick ut med namn och bild har det blivit starka reaktioner mot henne.

– Jag har fått dödshot, säger hon.

Gotlands magkänsle-reaktioner, att spontant och i grupp visa upprördhet över att de misstänkta våldtäktsmännen släpptes, med i mångas ögon svårförståeliga motiveringar, har blivit en symbol på det många i landet upplever. En samhällsförändring mot allt grövre brott, särskilt mot svenska kvinnor, och dessutom lindriga eller inga straff för många förövare. Dubbla måttstockar, där lokalbefolkningens reaktioner – som många skulle kalla högst normala – inte accepteras av etablissemanget.

Det har också förekommit “hembesök” hos åklagaren och en sten har kastats in på asylboendet i Slite, sedan frisläppandet. Det är inget Camilla vet något om. Händelserna ledde till att polisförstärkning skickades till ön, enligt uppgift 62 poliser, detta när hela landet skriker efter poliser och bilar bränns varje natt i förorter och städer.

– Jag tror det var för att skrämma folk på fastlandet, att gör inte som här på Gotland, säger Camilla Sandelius.

Hon är också  riktigt uppretad över att lokaltidningen Hela Gotland i en ledarartikel kallar henne och gardet för “en rasistisk mobb”.

När Camilla konfronterar ledarskribenten Eva Bofride  får hon svaret att ett klipp med henne delas på högerextrema sajter, uppger Camilla.

– Ett klipp på mig när jag intervjuas av Granskning Sverige delas på Nordfronts sida. Därför anses jag och gardet vara rasister. Det är sjukt.

– Journalisten sa att vi bara lyfter fram negativa aspekter av invandringen. Man måste få kunna prata om det också, säger Camilla.

Eva Bofride skriver i sin ledare att ”en rasistisk mobb kallar sig medborgargarde och hetsar mot advokater, poliser och journalister”, samt att “här finns så mycket hat att bara en promille av engagemanget beror på själva brottet och brottsoffret, det över allt dominerande är hatet och rasismen”.

Uppmanar ni till våld?

– Absolut inte, vi har aldrig uppmuntrat till våld, det är det som är så sjukt att de far med sådan osanning.

I ledaren skyller även Eva Bofride på gardet för att polisen skickade förstärkning från fastlandet.

“Istället för att ta reda på fakta hotar och hetsar man mot medier och rättsväsendet så att polisen tvingas använda sina resurser för att skydda våldsverkarna. Detta kallar man att visa sitt stöd för den utsatta kvinnan. Och i går anslöt sig en handfull vilsna nazister som vädrade morgonluft”.

– Det var ett tiotal nazister från Nordfront här på ön, men vi har inga kopplingar till dem, säger Camilla Sandelius.

Manifestation mot rasism

Till helgen rustar nu Gotlandspolisen bevakningen inför två möten, ett torgmöte för Sverigedemokraterna på lördag, som är inbokat sedan tidigare och inte har något specifikt tema, och en manifestation mot rasism arrangerad av Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ på söndag.

– Vi vill problematisera det här med att svenska män helt plötsligt, när det blir våldtäktsanmälningar, känner sig så sugna på att skydda svenska kvinnor. Vi försöker stå upp för allas lika värde, säger Tomas Pettersson (Fi) till tidningen Hela Gotland och tillägger att man samtidigt fördömer och ska bekämpa allt sexuellt våld mot kvinnor.

Andra vill vara med

Det har väckt diskussion bland de andra partierna som inte får stå med som arrangörer. Tomas Pettersson säger att det då finns risk för att till exempel asylsökande inte skulle komma dit.

– De kommer aldrig vara med så länge Moderaterna och Socialdemokraterna står för den politik de gör.

Samtiden har sökt Eva Bofride för en kommentar.