Gruppvåldtäkten på en rullstolsburen kvinna på Gotland har väckt stor vrede. När de fem gripna männen släpptes igår blev reaktionerna starka. -Det är hemskt att de har släppts för att hon inte vågat göra nåt motstånd. Vi kunde inte fatta att det var sant, att det kan hända i Sverige. Många gråter, jag gråter hela tiden.

Det säger Camilla Sundelius, 26, en ung gotländska. Hon vet vem den våldtagna kvinnan är och har hört av en närstående vad hon har upplevt.

-Det var hemskt. Jag tycker så fruktansvärt synd om kvinnan. Hon sitter i rullstol och har inte vågat göra något motstånd. Hon mår skit.

Camilla Sandelius är en av dem som var med i demonstrationen vid asylboendet i Visby under onsdagen, en spontan reaktion mot att de misstänkta männen släppts. På några timmar samlades ett hundratal personer genom sociala medier.

-Vi ville stötta offret och demonstrera mot beslutet att släppa de här killarna.

-Alla vet att det är asylsökande. Det var några som filmade när de släpptes från polisen. Polisen sa till oss att de skulle föras till fastlandet. Men vi vet inte om de har tagits till fastlandet eller till Slite, för där var det polisbevakning, säger Camilla Sandelius, som tror att det finns de som är ute efter de misstänkta förövarna.

Polisen uppgav först att våldtäkten ansågs vara grov och pågått i timmar. Att åklagaren Mats Wihlborg, valde att släppa männen var därför förvånande för många. Han motiverar i Aftonbladet:

– Själva gärningen baseras inte på våld eller hot utan att man utnyttjat hennes speciella belägenhet. Målsägandens berättelse är inte så pass robust att den kan ligga till grund för en häktning. Den avviker så mycket från de misstänktas berättelse. Sammantaget gör jag den bedömningen att det inte når upp till skäl för häktning.

Camilla Sandelius säger att många gotlänningar känner sig svikna av regeringen och tänker att nu får det vara nog.

-Vi har inte bett om att få hit dem. Vi har sett att det är inga barn som kommer hit heller. Det är bara män och de har ingen respekt för kvinnor.

Hon beskriver att de står på Östra Centrum och trakasserar kvinnor.

-De kan ställa sig mitt i vägen och spotta på marken och titta ner på en. De kommer från länder med en totalt nedvärderande syn på kvinnor och det fungerar inte.

Folk känner sig också svikna av politiker på ön, enligt Camilla.

-Ingen har frågat oss om vi vill ha hit asylsökande. Det är inte okej att inte fråga folket.

Gotland har förändrats.

– Våldtäkterna började i somras. Vi har fått reda på att samtliga är invandrare.

En grupp på 20 killar har spöat en ensam kille. Svenska tjejer trakasseras i skolan. Sådant hände inte på Gotland förut. Det handlar om de här asylsökande, inget annat.

Hon är besviken på media och lokaltidningen.

– De var där på demonstrationen. Men de skrev att vi gick en sväng på stan, fast de såg att vi gick till asylboendet. Det är ingen idé för dem att ljuga, fast ingen litar på dem längre.

Både tjejer och killar är numera oroliga och rädda.

– Det är klart att man inte rör sig nära asylboendena ensam.

Camilla Sundelius håller i ett medborgargarde som bildades i vintras på Gotland, som har 700 medlemmar. De vandrar ibland och håller varandra uppdaterade.

– Det är vanliga medborgare, mammor, pappor, systrar, bröder och grannar. Det är för jävligt att det ska behöva finnas, för så var det inte förut. Och vi vet inte hur vi ska få bort det heller.

Enligt Carina Skagerlind på Polisens mediacenter har det inte hänt något nytt och hon har inga kommentarer.

-Skulle det finns en hotbild mot männen som släppts är det inget vi avslöjar av säkerhetsskäl.