EUROPA. Slovakiens premiärminister Robert Fico har varit en av de starka rösterna mot Tysklands vilja att tvinga de 28 länderna att dela bördorna att ta hand om över en miljon flyktingar och migranter som kom till EU förra året. Nu dömer han ut systemet fullständigt.

– Tvingande kvoter är ”politiskt dött”. Vi ska göra allt för att komma upp med ett alternativ under presidentperioden, säger han i Bratislava efter ett möte med Victor Orbán under fredagen, uppger nyhetssajten Bloomberg.

Robert Fico sa att han förväntade sig att EUs inrikesministrar börjar undersöka en kompromisslösning i flyktingfrågan beträffande kvoterna på det kommande mötet den 13 oktober.

Tanken med EUs flyktingkvoter var att de skulle lätta på trycket i Grekland och Italien och fördela bördan av omhändertagandet av flyktingar jämnare inom EU. Men ett år efter att kvoterna infördes har färre än 6 000 omplaceringar ägt rum. 100 000 personer står i kö, skriver tidningen Yle.

Det var dessa flyktingkvoter som Ungern folkomröstade för en vecka sedan. 1294 personer skulle Ungern tvingas ta emot i omfördelningssystemet, även om många hävdar att mycket mer står på spel. Det handlar om ett Europa som vill behålla sin nationella särart, samt säger nej till islamisering av sina länder och där Ungerns ledare Victor Orbán har tagit på sig en av ledartröjorna.

Kallar svensk flyktingpolitik ”hyckleri”

Häromdagen var Ungerns vice utrikesminister Lázló Szabó  på Sverigebesök, då han talade klarspråk i en intervju med tidningen DN.

– Hyckleri, säger han om Sveriges inställning till flyktingpolitiken.

På reporterns fråga om inte EU bör ta gemensamt ansvar för människor som kommit innanför EUs gränser, svarar han med en motfråga:

–Var det rimligt att låta alla flyktingar komma till EU förra året?

Lázló Szabó återkommer till att dubbelmoral styr EU:s asylpolitik.

– När Ungern byggde stängsel mot Serbien kallades det för fascism av Österrikes kansler. När Österrike gjorde detsamma ansågs stängslet behövas av säkerhetsskäl, säger han och framhåller att EU betalade stängslet mellan Bulgarien och Turkiet. Och att svensk teknologi användes.

Istället vill Ungern göra något åt det som orsakar migrationen. Man vill ge humanitär hjälp till krisområdena, bevaka våra gränser och inte bjuda in alla till EU.

Lázló Szabó tycker inte att Italien borde ta emot en enda migrant som kommer med båtarna.

– Vi måste hindra dem från att ge sig av från Afrika. Om vi importerar problemet kommer vi inte att kunna lösa det. Tänk om mellan 30 och 50 miljoner människor kommer till EU nästa år. Vad ska Italien göra? Vad ska Sverige göra? En helt okontrollerad ström av migranter är helt oacceptabel, säger han till DN.

Han levererar ännu en sunt förnuft-drapa:

– Kvotsystemet fungerar inte ens. Även om ni i Sverige säger åt människor att åka till Polen eller någon annanstans, så kommer de tillbaka.